Kaukaan voima seisoo liikaa

Energia | Paperikoneen pysäytys toi biovoimalalle miljoonamenetykset. Elokuussa alkava kokeilu tavoittelee lyhyempää kesäseisokkia ja parempaa kannattavuutta.

Kaukaan voima yrittää pienentää UPM:n toisen paperikoneen lakkauttamisen tuomia ongelmia koetoiminnalla. Paperikoneen pysäytys aiheuttaa biovoimalalle vuositasolla miljoonaluokan menetykset. Näin arvioi Lappeenrannan energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen.

– Yksittäisillä miljoonilla jää energiaa tekemättä, ja kustannukset kuitenkin säilyvät entisellään. Vaikutus on kohtuullisen iso, selvittää Kolehmainen.

Pohjolan voima omistaa Kaukaan voiman biovoimalaitoksesta 54 prosenttia ja Lappeenrannan energia 46 prosenttia. UPM on Pohjolan voiman suurin omistaja.

Kolehmaisen mukaan Pohjolan voima kärsii tilanteesta Lappeenrannan energiaa enemmän.

– Osakkuuksien mukaan vastataan kustannuksista. UPM maksaa nyt isommasta osasta kuin mitä käyttää, kun höyryn käyttö paperitehtaalla väheni. Meillä tilanne on taas ennallaan. Näköpiirissä ei ole, että tämän takia nostettaisiin kaukolämmön hintaa.

 

Paperikoneen pysäytys rokottaa Kaukaan voiman kannattavuutta kolmella tavalla: kesäseisokki uhkaa pidentyä, höyryn myyntitulot pienenevät ja polttoaineena joudutaan käyttämään enemmän kallista maakaasua.

Kolehmainen ei usko, että kannattavuutta saadaan palautettua ennalleen.

– Koetoiminnan jälkeen pystymme arvioimaan, miten suuret menetykset sulkemisesta lopulta jää.

Sähkön alhainen hinta on pienentänyt biovoimalan kannattavuutta pari-kolme vuotta. Laitos voisi tehdä enemmän sähköä, mutta se ei ole kannattanut ja lämpöä menee hukkaan.

 

Ensimmäisen takaiskun Kaukaan voima kohtasi heti sen valmistuttua vuonna 2009. UPM lakkautti yllättäen Kaukaan vaneritehtaan vuonna 2010.

– Muistona taitaa olla yksi höyryturbiini. Oli tarkoitus toimittaa höyryä myös vaneritehtaalle. Paperikoneen lakkautuksen vaikutus oli kuitenkin paljon isompi. Muutokset ovat olleet nopeita.

Kolehmainen selvittää, että Kaukaan voimaa perustettaessa uskottiin, että yhteishanke osaltaan takaa UPM:n toimintojen pysymistä Kaukaan mäellä.

– Kyllähän asioihin sitouduttiin, mutta puolin ja toisin sopimukseen vaadittiin klausuuleja, jos tulee ihan mahdottomia tilanteita. Katsotaan nyt, miten tästä tilanteesta selvitään ja mitä tämä aiheuttaa ja mihin sitten päädytään.

Kaukaan voima tuottaa edelleen höyryä jäljelle jääneelle paperikoneelle. Synkimmissä ennusteissa odotetaan senkin sulkemista.

– Toivottavasti tuollaista uutista ei tule. Sitten ollaan varmaan jo isommissa kysymyksissä sen jälkeen, sanoo Kolehmainen.

Kaukaan voiman toimitusjohtaja Ismo Orava ei halua ottaa kantaa siihen, voisiko toisenkin paperikoneen tuomaa menetystä enää korvata.

Näköpiirissä ei ole, että tämän takia nostettaisiin kaukolämmön hintaa.

Reijo Kolehmainen

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju