Kerran vielä vesitorni

LAPPEENRANTA. Erkki Räsänen tekee laajaa pohjatyötä vesitornin avaamiseksi. Hän uskoo, että turvallisuuteen löytyy ratkaisu.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan vesitornin avaamisesta yleisölle on alkanut viimeinen taisto.

Vesitornin avaamista aiemminkin ajanut kaupunginvaltuutettu Erkki Räsänen (kok.)  on keväästä lähtien valmistellut asiaa rakennusvalvonnan, pelastuslaitoksen ja vesitornin omistavan Lappeenrannan Energiaverkkojen kanssa.

Räsäsen mukaan kaikki keinot sekä jokainen asiaan vaikuttava seikka selvitetään,  turvallisia poistumisteitä myöten.

-Nyt tehdään huomattavasti laajempi taustatyö kuin aiemmin.

Räsänen on jo pohtinut turvallisuusasioita ympäristöministeriön virkamiehen kanssa. Keskusteluissa syntyi näkemys, että varmasti on löydettävissä malli, jolla vesitorni voidaan ottaa yleisökäyttöön.

-Ratkaisu löytyy siitä, että sovelletaan virallisia määräyksiä. Näin tehtiin Espoossa, kun siellä saneerattiin Haukilahden vesitornia.

 

Räsänen järjestää syyskuun alussa tapaamisen, johon osallistuvat keskeiset viranomaiset. Kuun puolivälissä järjestetään yleisötilaisuus. Tämän jälkeen teetetään rinta rinnan arkkitehtisuunnitelmaa ja paloteknistä suunnitelmaa.

-Vasta tämän jälkeen ryhdytään puhumaan rahasta.

Tavoitteena on, että vesitorni avautuu yleisölle vappuna 2017.

 

Erkki Räsänen on ajanut vesitornin avaamista melkein koko sen ajan, jonka torni on ollut suljettuna yleisöltä 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Hän käynnisti huhtikuussa uusimman Pro vesitorni -kampanjansa Facebookissa.

Räsänen korostaa, että tämä on hänen viimeinen yrityksensä saada vesitorni yleisökäyttöön. Jos asia ei tälläkään kertaa onnistu, muut saavat jatkaa.

 

Lappeenrannan Energiaverkot pitää ykkösasiana sitä, että vesihuolto turvataan kaikissa oloissa.

Verkostopäällikkö Sami Väisänen kertoo, että jos torni avataan yleisölle, rahoituksen on tultava muualta kuin heiltä.

-Meillä on oltava täysi varmuus, ettei yleisö pääse vesihuollolle kriittisiin tiloihin.

Palotarkastaja Hannu Pulkkinen Etelä-Karjalan pelastuslaitoksesta katsoo, että vesitornin avaaminen kannattaa selvittää, jos suinkin löytyy toimiva ja riittävän turvallinen toimintamalli.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen