Konservaattorit ahertavat Kotkaniemessä

Luumäki. P.E. Svinhufvudin kotimuseo on suljettu, muttei seiso tyhjillään. Kaksi konservaattoria huoltaa ja pakkaa irtaimistoa pois remontin tieltä.

Riina Nokso-Koivisto

Kotkaniemen idyllisessä salissa soi Radio Helsinki. Sen tahdissa kaksi naista paiskii hommia laatikoiden ja erilaisten pakkausmateriaalien ympäröimänä.

Presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseossa Luumäellä on meneillään poikkeuksellinen muuttorumba. Kotkaniemi on menossa remonttiin, minkä takia talon irtaimisto siirretään turvaan. Siihen tarvitaan alan ammattilaisia.

— Aluksi pakkasimme kaikkein herkimmät esineet, kuten posliinit ja tekstiilit, konservaattori Tiia Yli-Kankahila kertoo.

Yli-Kankahila ja hänen kollegansa Susanna Kajander aloittivat työn Kotkaniemessä kesäkuun alussa. Tavoite on, että elokuun loppuun mennessä yli 700 Svinhufvudien vanhaa esinettä on käyty läpi ja valmiina lähtemään varastoon.

 

Kun tavallinen muuttaja kääräisee tavaransa sanomalehteen ennen muuttolaatikkoon survomista, museoesineiden kohtelu on jotain aivan muuta.

Kajander ottaa esimerkiksi pienoislipun, jota hän oli pakkaamassa tiistaiaamuna. Vanha tekstiili on aseteltu solumuovin päälle ikään kuin tyynylle lepäämään. Pehmusteilla ja korokkeilla taataan myös, ettei varsi napsahda poikki tai jalusta irtoa.

Konservaattorien käytössä on rullakaupalla kuplamuovia, solumuovia, sairaalakangasta ja silkkipaperia, joista he kehittelevät kullekin esineelle sopivan pakkauksen. Pakkaaminen tehdään perusteellisesti niin, että iskunvaimennus on riittävä eikä esine pääse liikkumaan pakkauksessaan. Esimerkiksi veistoksille ja kattokruunuille on rakennettu jämäkät muuttolaatikot puusta.

 

Ennen pakkaamista tavara puhdistetaan. Yli-Kankahila imuroi ruokasalin tuolia varovasti harson läpi tiistaina.

— Harso päästää pölyn läpi, mutta estää hankautumista. Jos kankaasta olisi lähdössä irti isompia paloja, harso estää palan päätymisen imuriin, konservaattori kertoo.

Sekä Tiia Yli-Kankahila että Susanna Kajander ovat opiskelleet konservaattoreiksi Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Yli-Kankahila on erikoistunut interiööreihin, Kajander tekstiileihin. Kesäpesti Kotkaniemessä on kummallekin mieluisa.

— Vaikka teemme täällä ihan konservaattorin perustyötä, onhan tällainen kenttätyö aika poikkeuksellista samoin kuin tämä miljöö. Aika harva voi työssä ollessaan nauttia tällaisesta maisemasta, Kajander sanoo katsoessaan ikkunasta suoraan Kivijärvelle.

 

Kotkaniemen puutarhassa järjestetään kaikille avoimet niittotalkoot 3.7. kello 14.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto