Lauritsalan alakoulun kohtalo sinetöitymässä

Lappeenranta | Koulun suojelumerkinnän poistamisesta valittanut tyytyy hallinto-oikeuden päätökseen.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kaupunki voi laittaa vireille Lauritsalan alakoulun purkamisen. Koulun asemakaavamuutoksesta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen alkuvuodesta valittanut Jouko Kuivalainen aikoo tyytyä hallinto-oikeuden päätökseen, jossa hänen valituksensa hylättiin.

Kuivalainen sanoo, ettei valita enää korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusaika päättyy heinäkuun viimeisellä viikolla. Kaupunginhallitus merkitsi maanantaina tiedoksi Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen.

Lauritsalan alakoulun tontille on alettu tällä viikolla pystyttää parakkikoulua, jonka on tarkoitus toimia 8-10 vuotta väliaikaisena, nykyisen koulun korvaavana kouluna. Parakkipäätös tehtiin keväällä, kun arveltiin, että valitusruljanssi kestää vuosikausia ja estää nykyisen koulun purkamisen ja uuden koulun rakentamisen aloittamisen. Uuden koulun rakentamisen oli alun perin määrä alkaa tänä vuonna.

Valitusruljanssi kestikin yllättäen vain puolisen vuotta. Arvion pettäminen ei kuitenkaan vaikuta tehtyyn parakkikoulupäätökseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) sanoi tiistaina, että kaupunki ei voi elää asian suhteen epävarmuudessa, ja parakkipäätöksen mukaan mennään. Parakkikoulu valmistuu noin 500 koululaisen käyttöön syyslukukauden alkuun.

Valituksessaan hallinto-oikeudelle Kuivalainen vaati, että hallinto-oikeus kumoaa asemakaavapäätöksen koskien alakoulun suojelumerkinnän poistamista.

Samalla hän pyysi hallinto-oikeutta arvioimaan, onko suojelun purkuun tähtäävien päätösten valmistelu mennyt hallintolain sekä maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamalla tavalla. Kuivalaisen mielestä virkamiesvalmistelu asiassa oli tarkoitushakuista ja päättäjiä ohjailevaa.

Hallinto-oikeus tutki ainoastaan, oliko suojelumerkinnän poistamiselle perusteet. Oikeuden mielestä oli ja se hylkäsi valituksen. Muilta osin oikeus ei tutkinut lainkaan valitusta.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen