Lauritsalan parakkikoulun päätös pitää

Koulutilat. Kaupunginsihteeri Juha Willberg sanoo, että kaikki vaihtoehdot olivat tiedossa, kun kaupunginhallitus päätti parakeista.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kaupunginhallituksen maaliskuinen päätös parakkikoulun pystyttämisestä Lauritsalaan 8-10 vuodeksi pitää. Tätä mieltä on Lappeenrannan kaupunginjohtajan viransijainen, kaupunginsihteeri Juha Willberg.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) haluaa selvittää, muuttuuko Lauritsalan koulukuvio, kun Itä-Suomen hallinto-oikeudelta tuli puolessa vuodessa hylkäävä päätös valitukseen, joka tehtiin Lauritsalan alakoulun tontin kaavamuutoksesta.

Kaupunginhallitus päätti parakkielementtien vuokraamisesta, kun virkamiehet kertoivat, että valitusruljanssi saattaa kestää vuosia.

Jos valittaja ei jatka valittamista korkeimpaan hallinto-oikeuteen, nykyisen koulun purkaminen ja uuden koulun rakentaminen sen tilalle voisi alkaa kuukauden kuluttua.

Kaupunginhallitus kokoontuu ensi maanantaina, ja Kakkolan mielestä siihen mennessä pitää olla selvillä, miten asiassa edetään.

-Koulukuvio pitää selvittää, ettei se jää kaivamaan mieltä.

Willbergin mielestä maaliskuinen päätös pitää, vaikka kaavasta ei enää valitettaisi eteenpäin.

-Ei tällaisia suuria ratkaisuja voi tehdä kolmen kuukauden välein.

Willberg sanoo, että kun kaupunginhallitus teki päätöksen maaliskuussa, kaikki vaihtoehdot olivat silloin selvillä.

-Myös riski siitä, että valitus hylätään eikä valittaja jatka valittamista eteenpäin. Kaupunginhallitus teki tietoisesti päätöksen, että mennään parakkien vuokrausvaihtoehdolla, joka on paras lasten kannalta ja ehkä taloudellisestikin loppujen lopuksi edullisin.

Willbergin näkemys on, että mikään ei ole muuttunut siitä, kun päätös tehtiin.

-Hallinto-oikeuden päätös merkitään tiedoksi maanantaina kaupunginhallituksessa ja varmasti asiasta myös keskustellaan. Mutta on hyvä, että päättäjät muistavat, mitä ovat päättäneet vajaa puoli vuotta sitten.

Ennen hallituksen käsittelyä asia oli maaliskuussa teknisessä lautakunnassa.

Siellä parakeista äänestettiin, ja parakit voittivat lautakunnan puheenjohtajan Joonas Grönlundin (kok.) äänen ratkaistessa. Grönlund sanoo, että silloinen päätös oli ainoa oikea.

-Mielestäni lautakunnalla ei ollut mitään muuta mahdollisuutta tehdä kaupungin kannalta kestävä ratkaisu. Asiasta keskusteltiin pitkään kahdessa eri kokouksessa. Jälkimmäisessä kokouksessa olivat vielä kuultavina Lauritsalan koulun rehtori ja kasvatus- ja opetustoimen johtaja, mikä on hyvin poikkeuksellista. Eli asiaan kyllä paneuduttiin ja käytiin läpi vaihtoehtoja.

Grönlund on myös sitä mieltä, että tehty päätös sitoo kaupunkia.

-Kun parakit pidetään vähintään kahdeksan vuotta, se ei rasita kaupungin taloutta enempää kuin se, että uusi koulu olisi päästy rakentamaan heti.

Lauritsalan koulu

Rakennus valmistui Lauritsalan keskuskansakouluksi vuonna 1957.

Sittemmin se toimi Lauritsalan ala-asteena, Luukkaan kouluna ja vuodet 2009-2014 Lauritsalan kouluna.

Koulu suljettiin syksyllä 2014. Rakennuksen kohtaloksi koituivat kosteusvauriot.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen