Luonnosta ideoita kynttilöihin

SAVITAIPALE | Margarita Siivo valaa ja myy kynttilöitä. Lopun aikaa hän opiskelee.

Savitaipalelainen yrittäjä Margarita Siivo odottaa kahden viikon hengähdystaukoaan. Hän pitää ensimmäisen kesälomansa vuosiin. Loman ajaksi on löytynyt hyvä sijainen, joka pärjää omillaan.

Margarita Siivo pitää työstään, mutta ilman taukoa ei jaksa loputtomiin. Hän valaa ja myy kynttilöitä. Kaikki on itse tehtyä. Tämä tarkoittaa enimmillään 24-tuntisia työpäiviä.

– Päivisin pidän kauppaa auki. Valan kynttilöitä yleensä aamuisin ja iltaisin, mutta joskus olen tehnyt töitä yölläkin.

 

Margarita Siivo on Tuliniekka-yrityksen neljäs omistaja. Yrityksen perusti 20 vuotta sitten lemiläinen käsityöläinen Harri Siitonen. Siivo osti Tuliniekan viisi vuotta sitten. Yritys oli tuolloin huonossa hapessa, mutta Siivo sai nostettua sen jaloilleen.

– Kun ostin yrityksen, ajattelin sitä enemmän hyvänä harrastuksena kuin bisneksenä. Halusin tekemistä.

Alku oli hankalaa. Toimivan yrityksen kyytiin hyppääminen oli vaikeaa. Hän arvioi, että olisi päässyt helpommalla, jos olisi perustanut uuden yrityksen.

 

Yrityksen peruina on toisaalta tullut paljon hyvää. Siivolla on edelleen myynnissä Harri Siitosen luomat järviroihu ja nauhakynttilä. Ne ovat olleet vuodesta toiseen suosittuja.

Siivo kertoo saavansa asiakkailtaan valokuvia, joissa he ovat ikuistaneet järviroihuja ja kynttilöitä omassa ympäristössään. Hän on sittemmin jalostanut järviroihun ideaa kehittämällä sille ankkurin, hiekalla täytettävän kangaspussin kiinnitysköydellä.

Yrittäjä on luonut ja suunnittelee koko ajan uusia tuotesarjoja. Hän saa jatkuvasti ideoita ympäröivästä luonnosta. Tuotesarjoissa ja suunnitelmissa esiintyvät muun muassa kuikka, pihlaja ja järviruoko.

 

Savitaipaleella on Siivon mukaan pienen kylän plussat ja miinukset.

– Savitaipaleella asuu mukavia ihmisiä, ja asiakkaiden kanssa tulee paljon keskusteltua. Luonto on upea. Täällä on hyvät liikuntamahdollisuudet ja lapsille turvallista.

Asiakkaita ei riitä omasta takaa, etenkään talvisin. Kesäasukkaat ja turistit lisäävät asiakasmäärää.

Joskus olen tehnyt töitä yölläkin. Margarita Siivo

Margarita Siivo

Savitaipaleen kirkonkylässä toimivan Tuliniekka-yrityksen omistaja.

Vuonna 1995 perustetun kynttiläpajan ja myymälän neljäs omistaja.

Suunnittelee ja tekee kaiken itse.

Perheessä mies ja poika.

Harrastaa karatea, kuntosalia ja kieltenopiskelua.

Juhlii yrityksen 20-vuotista toimintaa elokuun lopulla.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen