Sarviniemen lunastus etenee

Pakkolunastus. Omistajilla on mahdollisuus antaa kirjallinen vastine 20. elokuuta asti.

Sakari Muurinen

Puolustusministeriö on käynnistänyt Taipalsaaren Sarviniemen lunastuslupahakemuksen valmistelun.

– Valtio on ryhtynyt lunastamisen valmisteluun siten, että hakemusasiakirjoja on valmisteltu valtioneuvoston yleisistuntoon. Nyt ne on lähetetty liikkeelle sillä lailla, että asianosaiset pääsevät kommentoimaan niitä, sanoo puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Matias Warsta.

Lunastuslupahakemuksella on määrä saattaa Sarviniemen alue Metsähallituksen hallintaan ja Puolustusvoimien käyttöön.

– Tässä vaiheessa meillä on valmiina hakemuskokonaisuus, jonka asiakirjat ovat nyt kuultavina. Kuulemisen perusteella tarkastellaan, onko tarvetta tehdä lisäselvityksiä.

Päätökset pakkolunastamisesta tekee valtioneuvoston yleisistunto, jolle puolustusministeriö toimittaa valmiin lunastuslupahakemuksen.

Hakemusta varten ministeriön tulee varata asianosaisille mahdollisuus tulla kuultavaksi. Kirjalliset vastineet asiasta tulee jättää puolustusministeriöön elokuun 20. päivään mennessä.

Kuulutuksen mukaan lunastushankkeen sisällöstä, kartoista ja korvausperusteista saa tarkempia tietoja Taipalsaaren kunnanvirastoon ensi viikolla toimitettavista asiakirjoista.

Metsähallitus on aikaisemmin tehnyt Sarviniemestä tarjouksen, mutta alueen omistajat eivät tähän ole suostuneet. He ovat kertoneet saaneensa paremman tarjouksen.

Lunastuksen korvaussumman arvioi toimitusinsinööri ja tämän kaksi uskottua miestä. Puolustustarkoitukseen lunastetuista maa-alueista maksetaan aina korkein käypä hinta.

Hintaan tyytymätön osapuoli voi valittaa asiasta käräjäoikeuteen.

Etelä-Saimaa tavoitti sarviniemen omistajista toisen, Jukka Sunisen, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– En tiedä mistään mitään, kun ei ole minkään näköistä yhteyttä mihinkään. Sitten jos tulee kirje meillekin, niin katsotaan mitä siinä lukee.

Kirjoittaja:
Sakari Muurinen