Tervahöyrykunta sai hyvinvointiluotsin

TAIPALSAARI. Pienessä kunnassa luotsin tehtävät ovat moninaiset. Liikunnanohjaaja Olli Alamäki aloitti työnsä Taipalsaari-päivien järjestelyillä.

Kalle Sipiläinen

Kesän kuumimpana päivänä Taipalsaaren kunnantalolla päivystää käytännössä yksi mies. Hän on kunnan tuore hyvinvointiluotsi Olli Alamäki, mutta mikä tällainen viranhaltija oikein on? Mitä hänen tehtäviinsä kuuluu?

Alamäki naurahtaa, että tehtävänkuva on vielä vähän hahmotteluasteella.

— Lähin esimies karkasi kesälomille, ja menee elokuun alkuun, kunnes saadaan työnkuva kunnolla värkättyä. Yläotsikoita pystyn vasta heittämään, enkä niitäkään välttämättä ihan kaikkia, hän kertoo.

Netistä löytyy pikahaulla muutamia osumia hyvinvointiluotsille muualla Suomessa.

Nimikkeellä tarjotaan ainakin koulutuspalveluja työyhteisöjen hyvinvointiin. Toisaalla koulutetaan pitkäaikaistyöttömiä lähihoitajan ammattiin.

28-vuotias Alamäki ei ole kumpaakaan näistä.

Hän on kotoisin Joensuusta ja koulutukseltaan liikunnanohjaaja AMK. Alamäki tuli eläkkeelle jääneen Taipalsaaren vapaa-aikasihteerin Tapani Torven seuraajaksi.

— Luotsi-titteliä en ole itse missään muualla nähnyt, vaikka eihän se tavallaan ole mikään uusi juttu. Vastaavia tehtäviä hoitavat kulkevat monesti hyvinvointikoordinaattori-nimellä. Siinä vaiheessa, kun minut valittiin, päätettiin, että pidetään tämä titteli. Tämä on ihan hyvä, kertoo Alamäki.

 

Alamäki aloitti virassaan toukokuun puolivälissä. Hän uskoo, että erilaiset liikuntapalvelut ja niiden organisointi ovat näkyvimmin esillä omassa työnkuvassa.

Toki hyvinvointiin kuuluu paljon muutakin.

Alkupätkä tervahöyrykunnan luotsina meni puhtaasti kesäkuun alussa vietettyjen Taipalsaari-päivien järjestelyissä, mikä aiemmin oli vapaa-aikasihteerin heiniä.

Heinäkuun hiljaisten viikkojen aikana Alamäki aikoo muun muassa tapailla kyläyhteisöjä, muita tahoja ja verkostoja, joiden kanssa hän toimii jatkossa yhteistyössä.

— Kunhan olen aiempaan historiaan perehtynyt ja saanut hallintosäännöt luettua, niin vähän voi miettiä, mitä voitaisiin ruveta tekemään. Mitä uutta tai kehitettävää voisi olla? Alamäki kertoo.

 

Taipalsaarelle joensuulainen saapui kaukaa pohjoisesta. Hän opiskeli Rovaniemellä ja edellinen työpaikka oli Muoniossa.

— Valmistumisen jälkeen eksyin Muonioon liikuntasihteerin sijaiseksi. Sieltä sitten tulin nyt vähän lähemmäksi kotiseutua.

Mitä tiesit Taipalsaaresta tätä ennen?

— En hirveästi. Katsoin vain hakemusta, että mielenkiintoiselta kuulostava homma. Sen jälkeen katsoin, että mistäs päin maailmaa Taipalsaari oikein löytyy.

Entä mitä hyvinvointiluotsi tietää kunnastaan nyt? Alamäki naurahtaa.

— Paljon enemmän kuin silloin. Tämä on saaristokunta Saimaan rannalla. Olot tuntuvat kotoisilta, sillä Saimaan rannalla olen kasvanutkin.

Alamäen t-paidan rinnassa komeilevat kaikkien jalkapallon maailmanmestarimaiden nimet ja mestaruusvuodet.

Joensuulainen onkin jalkapallomiehiä, ja hänet voi bongata myös Joutsenon Kultsun kokoonpanosta.

Itse asiassa raitapaidoissa viilettää nyt kaksi Alamäkeä.

— Pikkuveli opiskelee Lappeenrannassa. Samassa seurassa olemme.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen