Alaikäisenä SS-mieheksi

SOTAHISTORIA | Otava julkaisi Lauritsalasta kotoisin olevan Aarne Kähärän sotatarinan. Hän palveli SS-joukoissa Saksan itärintamalla.

Lauritsalasta kotoisin olevan Aarne Kähärän sotatarina on päätynyt kirjaksi. Otavan julkaisema Pääkallosotilas kertoo Kähärän toiminnasta Saksan SS-joukoissa. Kähärän tarinan ohessa kerrotaan laajemmin Suomen SS-miehistä ja sotien tapahtumista.

Kähärä lähti kesäkuun alussa 1941 Saksaan väärennetyillä papereilla, vain 16-vuotiaana. Talvisodassa hän oli sotilaspoikana: suojeluskunnan lähettinä ja ilmavalvonnassa Kaukaalla.

Suomesta lähti SS-joukkoihin 1 400 nuorta miestä, joista yli 250 kaatui. Miehistä on elossa enää noin 30. Kähärä on Suomen SS-miehistä nuorin.

Kirjassa Kähärä käy läpi värväytymistään SS-joukkoihin, kovaa saksalaista koulutusta sekä moottorimarssia Saksan itärintamalle.

Hän kertoo taisteluista Kaukasuksella, sadan kilometrin päässä Tšetšenian Groznyista, aseveljien kuolemista ja kiivaista taisteluista Ukrainassa.

Palattuaan Saksasta vuonna 1943 Kähärä kävi armeijan ja taisteli Karjalankannaksella. Hän oli Valkeasaaressa, kun puna-armeijan suurhyökkäys alkoi kesäkuussa 1944.

Sodan loputtua Kähärä siirtyi armeijan palvelukseen, mutta hän sai potkut taustansa takia, monien muiden SS-miesten tapaan. Heitä ei hyväksytty valtion tai kuntien virkoihin.

 

Suomalainen vapaaehtoispataljoona kuului etulinjassa taistelleisiin Waffen-SS-joukkoihin. Sodan jälkeen miehiä syytettiin sotarikollisiksi ja siviiliväestön tappajiksi, vaikka heillä ei Kähärän mukaan ollut mitään tekemistä näiden asioiden kanssa.

Takana tulleiden SS:n erikoisyksiköiden (Einsatzkommando) tehtäväksi oli määrätty siviilien tappaminen. Kähärä sai vasta sotien jälkeen tietää erikoisyksiköiden toiminnasta ja syyttömien siviilien tappamisesta.

Puna-armeijaa vastaan taisteltiin hänen mukaansa samalla tavalla niin Kaukasuksella kuin Karjalankannaksella.

Sotien jälkeen Kähärä kävi teknillisen koulun ja opiskeli autokoulun opettajaksi. Hän teki päätyönsä Ammattienedistämislaitoksessa kouluttamalla maahan noin 2 400 autokoulun opettajaa.

 

KIRJA

Pääkallosotilas — SS-vapaaehtoiseksi 16-vuotiaana.

Tekijät: Olavi Lempinen ja Manu Paajanen. – Otava 2015. – 317 sivua.

 

Kirja syntyi, kun kirjoittaja löytyi

Helsingissä asuva Aarne Kähärä täyttää syyskuun lopulla 91 vuotta. Hän kuntoilee ja ajaa edelleen autoa.

— On elintärkeää, että autolla pääsee vielä tässä iässä liikkumaan. Voin kuljettaa emäntää terveyskeskukseen ja luontoa ihailemaan sekä hoitaa kauppakäynnit.

Pääkallosotilas-kirjan teko Olavi Lempisen ja Manu Paajasen kanssa kesti puolitoista vuotta, mutta ajatus kirjasta syntyi jo aiemmin.

— Kun olen käynyt kuntosalilla ja uimassa, kaverit ovat monta kertaa kysyneet, että milloin kirjoitan kirjan. Vastasin, ettei minulla ole kirjallisia lahjoja.

Kirjoittaja löytyi Kähärän työelämän aikaisten yhteyksien kautta. Lempinen oli aikoinaan Kähärän oppilaana, kun tämä koulutti autokoulun opettajia. Lempinen on eläkkeellä oleva ylikomisario ja liikenneopettaja, joka on kirjoittanut liikennejuttuja useaan lehteen.

 

Isänmaallinen innostus oli syynä Kähärän värväytymiselle SS-joukkoihin. Hän uskoi tekevänsä palveluksen isänmaalle, kun lähti hakemaan Saksasta sotilasoppia.

Poliittista motiivia hänellä ei ollut. Kotimaan politiikka ja kansainvälinen politiikka olivat vieraita asioita lähes kaikille Saksaan lähteneille.

Kaksi vuotta SS-joukoissa oli unohtumaton kokemus. Kähärän mukaan vain sodankäyneet tietävät, kuinka julmaa ja raakaa sota on. Hän sanoo kaikkien sodankäyneiden toivovan, etteivät tulevat sukupolvet joutuisi koskaan sotaan.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen