Alisa Vainio säväytti SM-hopealla

Pori | Ensimmäisen naisten SM-mitalinsa voittanut Vainio arveli, että mestaruuteenkin olisi riittänyt voimia rohkeammalla taktiikalla.

Alisa Vainio järjesti jymy-yllätyksen Kalevan kisojen 5 000 metrillä perjantaina Porin Kalevan kisoissa. Vasta 17-vuotias kestävyysjuoksun monipuolisuusihme otti naisten SM-kisassa hopeaa, eikä mestaruuskaan jäänyt kuin reilun kolmen sekunnin päähän.

Alkumatkan sijoilla neljä ja viisi Minttu Hukan kanssa pysytellyt Lappeenrannan Urheilu-Miesten juoksija oli jo 50 metrin päässä kärjestä, kun hän pisti uuden vaihteen päälle neljän kilometrin jälkeen.

— Valmentaja sanoi, että pysy porukan mukana ja koeta saada tuuli selän taakse. Aloitin varmaan turhankin varovasti, kun voimia tuntui maalissa vielä jääneen niin paljon tallelle.

— En kuitenkaan uskaltanut lähteä kovempaa, kun tämä oli minulle vasta kolmas vitonen radalla. Jäipähän jotain hampaankoloon ja paljon parannettavaa tuleviin kisoihin, sanoi hymyilevä hopeamitalisti kisan jälkeen.

Vitosen voittoon juoksi mailerina paremmin tunnettu suomalais-tshekkiläinen Kristiina Mäki ajalla 16.08,24. Alisa Vainio paransi ennätystään yli 16 sekuntia lukemiin 16.11,87.

Vainio ei juokse Porissa 3 000 metrin estekisaa, mutta hän kilpailee vielä sunnuntaina Kalevan kisojen 10 000 metrillä.

— Sitä matkaa en ole koskaan juossut radalla, mutta kunto tuntuu nyt hyvältä. Kaikki kevään terveysongelmat ovat taakse jääneitä ja ne on unohdettu, Alisa Vaino sanoi.

Nooralotta Neziri pääsi perjantai-iltana juhlimaan ylivoimaisena mestarina SM-kultaa kotiyleisönsä edessä Porissa, mutta puuttuvan sadasosan metsästys jatkuu edelleen.

Nezirin tavoitteena oli saada Pekingin MM-kisaraja 13.00 mansikaksi mestaruuskakun päälle Porin Kalevan kisoissa, mutta se toive ei toteutunut.

Ylivoimainen mestaruus Nezirille lohkesi ajalla 13.08.

— Oli niin kylmää, että meinasin jähmettyä. Olosuhteisiin nähden ihan hyvä aika. Onneksi ensi viikoksi on luvattu lämpenevää, Neziri sanoi kunniakierroksen jälkeen.

Nezirille on tarjolla vielä kaksi hyvää kisaa kotimaassa, ennen kuin Pekingin MM-kisojen valintaikkuna menee umpeen 10. elokuuta.

Naisten 100 metrin aidat on yksi Kuortaneen eliittikisojen päälajeista lauantaina 8. elokuuta. Myös Espoon Leppävaaran kisoissa on mahdollisuus MM-kisanäyttöihin vielä 10. elokuuta.

Miesten 110 metrin aitajuoksussa Jyväkylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka otti ensimmäisen SM-kultansa ajalla 14.17.

— Mestaruus maistuu aina, mutta mielellään sen olisi ottanut paremmalla ajalla. Ei se näissä olosuhteissa kuitenkaan onnistunut, Kouvolan Urheilijoiden kasvatti harmitteli.

Myötätuulta juoksussa riitti, mutta varsinkin miesaiturit harmittelivat Porin radan pehmeyttä.