Ampumisesta kuusi vuotta

Rikokset | Tilausmurhan yrittämisestä tuomitut vaativat lievennyksiä. Hovioikeus lyhensi vankeusrangaistukset kuuteen vuoteen.

 

 

 

Itä-Suomen hovioikeus alensi Luumäen ammuskelutapauksesta tuomittujen rangaistuksia. Kaikki neljä tuomittua miestä istuvat vankeudessa kuusi vuotta käräjäoikeuden määräämän kahdeksan vuoden sijaan.

Hovioikeus katsoi, että Etelä-Karjalan käräjäoikeuden antamat tuomiot ovat oikeita, mutta rangaistukset olivat liian ankaria.

 

Vuosi sitten käräjäoikeus tuomitsi porilaisen, 51-vuotiaan Jukka Liljan yllytyksestä murhan yritykseen. Oikeuden mukaan hän tilasi murhan ja lupasi siitä palkkion. Hänellä ja kohteeksi aiotulla luumäkeläisellä yrittäjällä oli jo pitkään ollut liiketoimintaan liittyviä rahakiistoja, joita oli puitu myös oikeudessa.

Käräjäoikeus tuomitsi tekoon palkatut Bandidos-moottoripyöräkerhoon kuuluneet miehet murhan yrityksestä. Ammuskelu tapahtui Luumäen Jurvalassa helmikuussa 2014.

Käräjäoikeuden mukaan 33-vuotias Jaakko Bremer, 51-vuotias Kari Grönfors ja 39-vuotias Pasi Koivunen kuitenkin erehtyivät kohteestaan.

He ampuivat teollisuushallin piha-alueella kohti trukissa istunutta miestä, vaikka tarkoituksena oli tappaa yrityksen omistaja. Trukkia kuljettanut mies välttyi täpärästi vakavilta vammoilta.

 

Kaikki neljä tuomittua vaativat lievennystä vuosi sitten saamiinsa tuomioihin.

Hovioikeus kuitenkin arvioi, että vuoden takaisiin tuomioihin on riittävästi näyttöä. Vankeusrangaistuksia hovioikeus lyhensi.

Alkujaan myös Liljan naisystävää syytettiin yllytyksestä murhan yritykseen.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan tuominnut häntä, eikä tuomiota tullut hovioikeudestakaan.

Neljä tuomittua miestä pysyvät vangittuina. He joutuvat yhteisvastuullisesti maksamaan korvauksia trukissa istuneelle miehelle ja yrityksen omistajalle.

Korvaukset kärsimyksistä ja kuluista ovat yhteensä yli 25 000 euroa.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola