Digipajaan saa ajan heti

Digitointi | Kirjastojen henkilökunnat ovat tyytyväisiä digitointitilojen käyttöasteeseen, vaikka hiljaista on. Joutsenossa kiertävää digipajaa ei välttämättä enää ensi vuonna nähdä.

Etelä-Karjalan kirjastojen digitointitilat seisovat paljon tyhjillään. Imatran kaupunginkirjaston osastonjohtajan Mika Kähkösen mukaan heillä digitoijia käy lähes päivittäin, mutta hiljaisimpina viikkoina asiakkaita on vain muutama. Elokuun ensimmäisellä viikolla kävijöitä oli viisi. Lappeenrannan pääkirjaston digipajan saman viikon kävijämäärä jäi kolmeen.

– Enemmänkin asiakkaita mahtuisi, Kähkönen sanoo.

Silti sekä Kähkönen että Lappeenrannan pääkirjaston erikoiskirjastonhoitaja Jenni Santaholma ovat tyytyväisiä digipajojen käyttömäärään.

Kesäisin digitointitilat ovat vähemmällä käytöllä kuin talvisin.

 

Digipajan hiljaisuudesta ei ole kirjastoille haittaa. Laitteet kun ovat omat eivätkä vuokralla.

– Eihän se huone siellä leipää pyydä, Kähkönen sanoo.

Santaholman mukaan nykyistä parempi markkinointi voisi tavoittaa lisää potentiaalisia kävijöitä.

Lappeenrannan pääkirjaston digipajassa on ollut vuosittain tasaisesti käyttökertoja, reilut 500 vuodessa. Avajaisvuonna 2012 näkyvissä oli kuitenkin alkuinnostus, jolloin huhtikuussa avautunut digitila keräsi käyttökertoja yli 700. Imatralla digitointi-into on lievässä laskussa. Vuonna 2014 digitoijia kävi noin 290 kertaa, kun vuotta aiemmin heitä oli 340.

Selkeästi suosituinta molemmissa kirjastoissa on vanhojen VHS-tallenteiden siirto DVD-levyille. Suurin käyttäjäryhmä ovat yli 50-vuotiaat.

– Heillä on henkilöhistorian takia enemmän digitoitavia aineistoja kuin nuorilla. Toisekseen eläkkeellä olevilla on aikaa selailla vanhoja muistoja, Santaholma sanoo.

 

Pääkirjastojen digipajojen lisäksi maakunnassa liikkuu kiertävä digipaja. Joutsenon kirjastoon pari viikkoa sitten saapuneet digitointilaitteet ovat olleet hyvin vähäisessä käytössä. Kirjastonhoitaja Jari Liljan mukaan puolessatoista viikossa kävijöitä on ollut vain muutama.

– Kyselyitä on tullut paljon, mutta asiakkaita hyvin vähän.

Kiertävä digipaja oli Joutsenon kirjastossa viime vuonna ensimmäistä kertaa. Silloin ensimmäiset neljä viikkoa olivat lähes täynnä, Lilja kertoo.

– Kysyntä ehkä hiipui, kun he, jotka olivat digitointia eniten halunneet, saivat jo digitoitua.

Digipaja viipyy Joutsenossa syyskuun loppuun asti. Jos kysyntä jää vähäiseksi, ei kiertävää digitointipajaa Liljan mukaan ensi vuonna välttämättä enää tule.

Erikoiskirjastonhoitaja Jenni Santaholman mukaan digitointilaitteita siirretään lähikirjastoihin tarpeiden mukaan.

Eihän se huone siellä leipää pyydä.   Mika Kähkönen

 

Digipajan mahdollisuuksia

VHS-nauhan kopiointi DVD-levylle.

Valokuvien, diojen ja valokuvafilmien skannaus.

C-kasettien siirto CD- tai DVD-levylle.

LP-levyjä siirto CD-levylle.

Korppujen kopiointi CD:lle, DVD:lle tai USB-muistitikulle.

Digitointiin saa kirjaston henkilökunnalta opastusta.

Lähde: Lappeenrannan pääkirjaston sivut

Kirjoittaja:
Pia Vainikka