Hissit työllistävät pelastuslaitosta

Lappeenranta | Palomiehet joutuvat tuon tuosta pelastamaan ihmisiä jumiin jääneistä hisseistä, kun hissiyhtiö ei asiaa hoida.

Palomiehet pelastivat tiistaiaamuna kaksi työntekijää Lappeenrannan Citymarketin hissistä. Hissi oli juuttunut kaupan pohjakerrokseen.

— Hissiyhtiön lähin päivystäjä oli Imatralla, joten pelastuslaitos hälytettiin apuun, vuoromestari Sami Talka Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo.

Talkan mukaan pelastuslaitos saa hissihälytyksiä muutaman kerran kuukaudessa, joskus jopa useita saman viikon aikana. Hälytyksiä tulee kaikkina vuorokaudenaikoina.

— Joskus mennessämme paikalle ihminen onkin jo päässyt pois hissistä, kun jumi on ollut hetkellinen.

 

Hälytyksiä tulee usein vanhoihin kerrostaloihin, mutta myös uusien kauppakeskusten hissit reistailevat.

Hissiin jääneellä ihmisellä on usein hätä, kun hän ei tiedä, milloin apu tulee.

— Hän voi tuntea tilanteen hyvin ahdistavana ja voi saada oireitakin, jos on vaikka sydämen vajaatoimintaa. Itse en muista mitään vakavampaa tapahtuneen. Lapset joskus ovat itkuisia, Talka sanoo.

Palomiehet ovat saaneet hissitehtäviin koulutuksen pelastusopistolla, ja pelastuslaitoksella on tarvittavat työvälineet.

 

Hissijumin selvittäminen on lähtökohtaisesti kuitenkin hissiyhtiön ja sen huoltohenkilöstön tehtävä. Huoltomies vain on usein kovin kaukana.

— Käyttöpäivystäjä saattaa olla Kouvolassa tai Helsingissä saakka, Talka ihmettelee.

Tuolloin pelastuslaitosta tarvitaan, ja se asian hoitaa.

— Mutta entäpä, jos me olemmekin jossain tulipaloa sammuttamassa? Silloin avun saaminen hissiin voi viipyä pitkääkin.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia