Joutsenon taidekesän kasvatti

Kuvataide | Maisemat puhuttelevat Aini Peuraa. Bolognan illassa nähty oranssi taivas antaa nimen hänen lauantaina avautuvalle näyttelylleen.

1970-luvun lopulla Aini Peura osallistui Joutsenon taidekesän kuvataidekurssille. Taide vei Joutsenon vanhainkodin silloisen johtajan mukanaan ja kuvien tekemisestä tuli harrastus.

— Se oli lähtölaukaus taiteen tekemiselle. Muistelen lämmöllä Joutsenon hyviä opettajia, kuten Auli Savolaista, Peura sanoo.

Kun Peura jäi vuonna 1995 eläkkeelle palvelukeskuksen johtajan virasta, harrastukselle jäi enemmän aikaa.

— Suoritin erilaisia kursseja, muun muassa puoli vuotta kestävän koristekaivertajakurssin Riihimäellä.

Kurssilla Peura oppi puupiirrostekniikan, jota hän on käyttänyt töissään paljon. Tällä hetkellä hän tekee eniten akryylimaaleilla tehtyjä tauluja, mutta myös muun muassa carborundum-tekniikka ja metalligrafiikka ovat käytössä.

 

83-vuotias taiteen tekijä nauttii eri tekniikoiden ominaisuuksista.

— Tilanne on hyvä, kun osaa jonkun verran eri tekniikoita. Silloin voi käyttää sekatekniikkaa: voi tehdä vaikka akvarellipohjan ja siihen pastelliväreillä uusia elementtejä.

Lauantaina avautuvassa näyttelyssä on esillä sekä uusia että vanhoja töitä. Teokset on ripustettu taiteilijan kotitaloon. Autotalli on muutettu näyttelytilaksi verhoamalla seinät kankaalla.

— Se on avara ja ihan hyvä näyttelypaikka. Lisäksi on pieni taidehuone, jonka seinillä on töitä.

Peuran kummityttö näyttelijä Helmi-Leena Nummela esiintyy näyttelyn avajaisissa kurssikaverinsa Eppu Pastisen kanssa. Luvassa on musiikkiesitys. Peuran puutarhassa kuullaan myös runonlausuntaa ja päästään laulamaan yhteislauluja. Tilaisuus on kaikille avoin.

 

Näyttelyn nimikkoteos Oranssi taivas on syntynyt muistosta. Peura kävi tapaamassa ystäväänsä Italiassa Bolognassa ja etelän illan laskeutuminen toi eteen kuuman maiseman.

— Maisemat puhuttavat minua. Työssä on kokonaan oranssinen taivas. Olen yleensä optimisti ja katson maailmaa valoisasta näkökulmasta.

Vaikka taide onkin Peuran elämässä tärkeä asia, ei arki ole hänen mielestään yksinomaan taidetta, vaan on myös paljon hoidettavia arkielämän asioita.

— Maailma muuttuu koko ajan, ja vanhankin ihmisen täytyy oppia käyttämään tietokonetta, että pysyy muutoksen mukana. Olen kiinnostunut uusista asioista ja yritän parhaani, että pysyn menossa mukana.

— Joskus on myös kiva olla vain jouten, antaa ajatusten lentää, muistella ja rupatella ystävien kanssa.

 

Kulttuuria ja kohtaamisia Ainin talossa -yleisötilaisuus ja Oranssi taivas -kuvataidenäyttelyn avajaiset la 15.8. klo 14. Näyttely avoinna 15.8.—30.8. joka päivä klo 14—18 (Penttiläntie 16, Joutseno).

 

Aini Peura

83-vuotias harrastajataiteilija.

Työskenteli Joutsenon vanhainkodin ja palvelukeskuksen johtajana vuoteen 1995 asti.

Syntynyt Janakkalassa.

Asuu Joutsenossa.

Leski.

Opiskellut erilaisia taidetekniikoita muun muassa Joutsenon opiston kesäkursseilla, Imatran työväenopistossa ja Lappeenrannan kansalaisopistossa.

Kirjoittaja:
Kerttu Liukkala