Levät pöllähtivät pintaan

Sinilevä | Etelä-Karjalassa on havaittu runsaasti sinilevää useissa järvissä. Levät ovat nousseet näkyviin tällä viikolla.

Useilla Pien-Saimaan rannoilla on havaittu runsaasti sinilevää. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on saanut viikon sisällä tietoja runsaista sinileväesiintymistä muun muassa Kuivaketveleen ja Saimaanharjun alueilta Taipalsaarelta. Vastaavat havainnot on tehty myös Kivijärvessä Lemillä ja Simpelejärvessä Parikkalassa.

— Tällä viikolla on tullut monia havaintoja eri puolilta maakuntaa. Vesi on vasta ruvennut lämpenemään, ja levä runsastuu. Tyynien kelien myötä se nousee pintaan ja tulee näkyviin, kertoo projektikoordinaattori Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

 

Etelä-Karjalan hälyttävin havainto on Lappeenrannan Haapajärveltä. Siellä sinilevän määrä on arvioitu erittäin runsaaksi.

— Sinilevä on Haapajärvellä jokakesäinen riesa. Haapajärvi ja myös Hanhijärvi ovat pieniä, matalia järviä, joissa on todella paljon ravinteita. Niissä sinilevä pääsee ottamaan ylivallan.

Haapajärven ranta on puuromaisen sinilevän takia uimakelvoton. Auran mukaan muissakaan vesistöissä ei kannata uida, jos levää vain on havaittavissa. Aikuinen ihminen harvoin juo uimavettä, mutta levä voi aiheuttaa myös iho- ja silmäoireita.

 

Uimareiden kannattaa harkita veteen menemistä viimekädessä itse, sillä levätilanteiden valvominen on hankalaa. Tuuli ja virtaukset voivat hajottaa levälautan tai kuljettaa sen muualle nopeastikin.

— Terveysvalvojat laittavat tarvittaessa varoituksia uimarannoille. Tilanne kuitenkin tarkistetaan vain kerran kuussa, ellei tule yleisöilmoituksia. Levä saattaa myös olla jo hävinnyt, kun kylttiä viedään paikan päälle.

Sinilevän lisäksi uimarannoilla esiintyy myös harmittomampia leviä, kuten limalevää.

— Limalevä on jokakesäistä ja ihan tyypillistä ja luonnollista Saimaalla. Sitä on hankala havaita vedestä, mutta se jää kuivumaan kiinni uimarin ihoon. Sen voi hangata irti karkealla pyyhkeellä.

Kirjoittaja:
Mira Mannersola