Lippuvarkaita Lappeenrannan satamassa

Satama | Kaupunki joutuu ostamaan ensi kesäksi uuden lippusarjan. Liput luovat satamaan kansainvälisyyttä.

Lappeenrannan satamassa on varastettu tänä kesänä eri maiden lippuja lipputangoista. Satamajohtaja Hannu Lappalaisen mukaan liput hävisivät sataman kesäjuhlien aikaan. Ensin lähti Yhdysvaltain lippu ja sitten muutama muu.

Liput nostetaan salkoihin ja lasketaan saloista joka päivä, kertoo lippujen nostosta huolehtivan Saimaan Risteilyjen toimitusjohtaja Pentti Kokki. Liput on siis viety keskellä päivää.

Vajaata lippusarjaa ei voida tangoissa pitää.

– Jos yksi lippu puuttuu, puuttuvat silloin kaikki, Kokki sanoo.

Päätös perustuu kansainvälisiin Euroopan unionin liputusääntöihin. Myös silloin, jos naru on poikki jostain tangosta, ei lippuja voi nostaa, Kokki jatkaa.

 

Kaupunki joutuu uusimaan muutaman lipun häviämisten takia koko sarjan. Nykyinen sarja ostettiin pari vuotta sitten, joten liput ovat jo kuluneita. Uudet liput erottuisivat vanhoista liikaa, sanoo Lappalainen. Hänen mukaansa liput maksavat yhteensä alle tuhat euroa.

Lappalaisesta lippujen häviäminen ei ole niinkään kustannuskysymys.

– Mutta on nolon näköistä, jos lippuja puuttuu.

Normaalisti liput uusitaan kolmen tai neljän vuoden välein. Uudet liput tilataan Suomen lipputehtaalta.

Lippuja on lähtenyt sataman tangoista joskus aikaisempinakin vuosina, Kokki muistelee. Hänen mukaansa Yhdysvaltain lippu lähtee yleensä ensimmäisenä. Lippuvarkauksia ei voi oikein mitenkään estää, Kokki miettii.

Hannu Lappalaisen mielestä liput tuovat satamaan visuaalisuutta, kesäisyyttä ja kansainvälisyyttä.

– Onhan meillä kuitenkin kansainvälinen satama.

 

Liput liehuvat normaalisti sataman yhdessätoista salossa toukokuusta elokuuhun. Tangoista löytyvät muun muassa Euroopan unionin, Suomen, Ruotsin, Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltain liput ranskankielisten nimiensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Jos yksi lippu puuttuu, puuttuvat silloin kaikki.

Pentti Kokki

Kirjoittaja:
Pia Vainikka