Turistille tarjolla harhailukierros

Savitaipale | Muualta tullut eksyy kirkonkylän raiteilla, joissa pusikot rehottavat ja kyltit repsottavat.

Palvelut ovat piilossa. Toria saa etsimällä etsiä. Pusikot piilottavat Kuolimonkin. Savitaipaleen keskustan kehittämissuunnitelman laatija Virpi Pakarinen Virenasta leikki matkailijaa.

— Ajoin autolla sekä valtatiellä että keskustassa ja kuvasin paikkoja ajon aikana. Myös turisti näkee ympäristön auton tuulilasin läpi. Ensimmäinen mielikuva paikasta syntyy yleensä näin, hän kertoo lähtökohdista.

 

Mikkelistä päin tulijaa tervehtii ABC-asema, mutta ei kunta. Savitaipale-portin paperikoneen telat viestivät olemattomasta paperitehtaasta. Peltoinlahdentie maantievaloineen näyttää enemmän ohitustieltä kuin keskustakadulta.

S-marketin kohdalla matkailija pohtii, tässäkö on keskusta.

— Missään ei näy kukkia, tienviittoja, palveluopasteita tai edes esitteitä, joista voisi tutkia tarvetta jäädä vielä kylälle.

Ainoat opasteet ovat mainokset valaisinpylväissä ja suojatie-merkit. Torille osoittava pieni musta viitta roikkuu niin vinossa, että sitä on vaikea nähdä.

 

Turisti ajautuu takaisin valtatielle, mutta kääntyy vielä uuteen yritykseen Lappeenrannan suunnasta. Olkkolanhovin sininen opaste kertoo myös info-pisteestä. Siis sinne.

Ensin tulee vastaan opaste Karhurinteen lomakylään, kohta pilkottaa kirkko puiden takaa. Näyttävin opaste vie kunnan varikolle. Ponnistelujen jälkeen löytyy torikin, jonka ilme on kovin jäsentymätön.

 

Kirkasvetinen Kuolimo pitäisi vielä löytää. Rohkeasti suunnistaen löytyy pahasti heinittynyt satama ja kiinni oleva kioski.

Uimaan ei venerannassa pääse, joten on yritettävä vielä uudelleen. Hyvinvointiasema tien varressa näyttää hylätyltä teollisuushallilta. Pieni musta viittaa kertoo uimarannasta. Ranta löytyy ja sen vierestä Olkkola — mutta ei luvattua infotaulua.

 

Keskusta vaatii kohennusta

Savitaipaleen keskustan kehittämiseen osallistuvat myös kuntalaiset.

Kirkko, satama, Olkkola ja liikuntakeskus on saatava paremmin näkyviin.

Pusikoita on raivattava ja opasteita lisättävä.

Ympäristösuunnitelmaa esitellään ja sitä voi kommentoida keskiviikkona kello 17—19 kunnantalon valtuustosalissa.

Kirjoittaja:
Kaija Lankia