Neljännesmiljoona taiteeseen

Lappeenranta. Keskussairaalan uudisrakennukseen tulevien teosten teema on Saimaa. Taiteilijat on nyt valittu.

Maaria Drake

Sairaalan uudessa rakennuksessa näkyy Saimaa. Vuoden 2017 lopussa valmistuvaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) K-sairaalaan tulee lukuisia Saimaa-aiheisia taideteoksia maakunnan omilta taiteilijoilta.

Teoksia tulee muun muassa sisäänkäynnin yhteyteen, portaikkoihin ja odotustiloihin sekä ikkunattomiin potilashuoneisiin.

Yhdyskäytävän kattoa koristaa Annu Vertasen teos Noilla vienoilla vesillä, utuisilla lainehilla. Vesa-Ville Saarinen ja Sirpa Hynninen tekevät hissiaulaan sekä pääovien ulkopuolelle siluettikuvioisia laattoja ja pylväisiin spiraalikuvioita.

Porraskäytävään tulee Tuulia Iso-Trykärin ja Janette Holmströmin lasitaidetta. Ikkunattomiin potilashuoneisiin Maiju Heikkilä tuottaa Ikkunat Saimaalle -teoksia, ja päivystyksen odotustiloihin ja osastojen auloihin tulee Ville Huhtasen ja Nelli Tannerin teoksia.

Eksoten projektipäällikkö Minna Lignell kertoo, että taiteilijoita lähestyttiin taidetyöryhmän ehdotusten perusteella. Kun taiteilijat vastasivat kiinnostukseen ja heiltä saatiin luonnoksia, tehtiin lopulliset päätökset siitä, keiden kanssa työtä jatketaan — tässä tapauksessa kaikkien.

 

Edellä mainittujen lisäksi vielä mietinnässä on Esa Kotilaisen äänitaide. Sen lopullinen sijoituspaikka ja -muoto ratkeavat vasta, kun sairaala on valmis.

— Sairaalamaailmassa on paljon koneiden ja ihmisten hälinää. Meteli on sen verran suurta, että on mietittävä tarkkaan, millaista äänitaide voisi olla ja minne se tulisi sijoittaa, jotta se toimii rauhoittavasti potilaan ja henkilökunnan kannalta, Lignell kertoo.

 

K-sairaala on prosenttitaidekohde. Prosenttiperiaatteen mukaan noin prosentti rakennuksen kokonaiskustannusarviosta kohdistetaan rakennukseen tulevaan taiteeseen.

K-sairaalan kohdalla osuus on noin puoli prosenttia ja konkreettinen summa 250 000 euroa. Luonnosten suunnittelua on rahoitettu osin Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Pilkuntarkkaa summaa ei kuitenkaan haluttu ennakolta määrätä, Lignell kertoo.

— Lähdettiin luonnoksista ja siitä, mihin ne olisi hyvä sijoittaa. On tärkeää, että taide on mukana jo rakennusvaiheessa.

 

Taide ei ole sairaalassa vain taidetta. Kaikki teokset on valittu niin, että ne paitsi miellyttävät aisteja myös edistävät potilaiden hyvinvointia ja henkilökunnan työssä jaksamista.

Niillä on myös käytännöllinen puoli, Lignell huomauttaa.

— Mietitään vaikka Hynnistä ja Saarista, jotka tekevät sisäänkäynnin yhteyteen pylvästaidetta ja siluettilaattoja. Heidän taiteensa opastaa tulijaa niin, että sairaalassa on helpompi suunnistaa. Näin taide tukee perinteisiä kylttejä ja opasteita.

 

Prosenttiperiaate Eksotessa

Eksoten K-sairaalan uudisrakennuksen kustannusarvio on 50 miljoonaa euroa.

Kun vanhojen osien kunnostus lasketaan mukaan, kokonaiskustannusarvio on 75 miljoonaa euroa.

Taiteeseen käytetään noin 0,5 prosenttia uudisrakennuksen kustannusarviosta eli 250 000 euroa.

Prosessissa asiantuntijoina ovat läänintaiteilija Outi Turpeinen, Etelä-Karjalan taidemuseon amanuenssi Mona Taipale ja Saimaan ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Eija Mustonen.

 

 

Taideteos kattoon loisteputkien sijaan

K-sairaalan yhdyskäytävän kattoon tulee imatralaisen taidegraafikon Annu Vertasen teos Noilla vienoilla vesillä, utuisilla lainehilla.

Luonnoksesta huokuu annettu teema, vesi ja Saimaa, ja kalevalainen työnimi viittaa myös synnyttävän äidin lapsiveteen.

— Annettujen speksien pohjalta lähdin suunnittelemaan teosta. Käytävä on pitkä ja matala, ja halusin ikään kuin nostaa kattoa ja tuoda ilmavuutta tilaan, Vertanen kertoo.

— Yhdyskäytävä on tila, jonka kautta potilaita siirrellään sängyllä. Sairaalassa näkee loisteputkilamppuja ihan riittävästi, joten halusin tuoda siihen vaihtelua.

Teoksen on kuitenkin oltava melko neutraali ja sellainen, jonka kukin voi nähdä haluamallaan tavalla. Ohjeiksi annettiin, että siitä tulisi välittyä positiivinen, miellyttävä tunne, jopa parantavakin.

— Tietysti tällaiseen ympäristöön tehdessä täytyy ottaa huomioon tietynlainen yleisö. Se on juuri mielenkiintoista tässä projektissa. En ole ennen tehnyt vastaaviin tiloihin taidetta, joten lähdin kiinnostuneena mukaan.

Teosta tulee mahdollisesti tukemaan led-valonauhoista koostuva teos, jonka työnimi on Sionyt silkit silmillesi. Se on kuitenkin vasta suunnitteluvaiheessa, Vertanen sanoo.

Kirjoittaja:
Maaria Drake