Marian aukiosta koruton

Lappeenranta. Avoin aukio tarjoaa tapahtuma- ja kokoontumispaikan kaupunkilaisille.

Anne Kotiharju

Pelkistetty. Minimalistinen. Näillä sanoilla kuvaavat kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen ja projektipäällikkö Jyri Niskanen Lappeenrannan City-kortteliin tulevaa Marian aukiota.

-Suunnitelma ei rönsyile. Ajan hengen mukaan halutaan aukeaa tilaa sekä nostaa kirkkoa esiin, Niskanen arvioi.

Tolonen muistelee, että alkuvaiheessa suunnitelma oli runsaampi ja taidettakin kaavailtiin aukiolle.

-Nyt kaupunki järjestää aukion, jolle sitten voi kehkeytyä erilaista toimintaa puhtaalta pöydältä.

Katuaukiosuunnitelma on parhaillaan nähtävillä. Siitä voi jättää muistutuksia 5. lokakuuta asti.

Marian aukion rakentaminen alkaa ensi toukokuussa, kun alle tulevaa pysäköintitaloa, P-Cityä, on rakennettu riittävän pitkälle. Aukio valmistuisi ensi vuoden loppusyksyyn mennessä.

Aukio tulee entisen parkkialueen paikalle. Sitä koristavat kiviladontana tehdyt muuhun kiveykseen upotetut lehmuksen lehdet.

Aukion kasvillisuus jää niukaksi ohuen kansirakenteen takia, mutta sinne tulee joitakin isoja istutusastioita. Niihin istutetaan ilmeisesti pienikokoisia pihlajantyyppisiä puita.

Kurkipatsaalta Kauppakadulle ulottuva Valtakadun osuus rakennetaan myöhemmin. Sen aikataulu on kiinni Valtakadun ja Oleksin kulmaan kaavaillun asuinliiketalon rakentamisesta.

Tolonen on huolissaan kurkipatsaan ja Valtakadun välin kuudesta isosta lehmuksesta. Korttelin työmaat ovat jo hävittäneet lehmusrivit City-käytävältä ja Valtakadun varrelta.

-Pelkona on, että Jatkeen työmaan takia nuokin lehmukset on poistettava. Niistä olisi pidettävä kynsin hampain kiinni. Joka tapauksessa kaupunki vähintään vaatii niiden korvaamista uusilla.

Valtakadulle jää yksi kaista autoille vesitornin suuntaan. Kirkolle ulottuva aukio on kuitenkin kävelyaluetta.

-Valtakadun voi sulkea, jos koko aukio halutaan tapahtuman käyttöön, Niskanen sanoo.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju