Nykyinen tori kunnostettuna paras paikka

LAPPEENRANTA. Torikauppiaat haluavat remonttia Lappeenrannan kauppatorille. He toivoivat selkeitä päätöksiä torin tulevaisuudesta.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan torikauppiaat pitävät nykyistä kauppatorin paikkaa ylivertaisena muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Kauppatori ei nykyasussaan ole riittävän houkutteleva vaan vaatii ehostusta ja kunnostusta.

Toriyhdistyksen puheenjohtaja Juha-Matti Kupiainen kertoo, että kauppatorista löytyy mahdollisuuksia kehittää siitä nykyistä viihtyisämpi. Torin pitäminen entisellä paikalla säilyttää Kupiaisen mielestä keskustan monimuotoisena.

Kauppatori sijaitsee lisäksi keskeisellä ja näkyvällä paikalla. Samaa ei voi hänen mukaansa sanoa kaupungintalon edustatorista, jonne on esitetty kauppatorin siirtämistä.

Lähes 20 torikauppiasta oli Lappeenrannan kaupunginhallituksen tulevaisuusjaoston kuultavana tiistaina illansuussa. He kuulivat kaupungin visioista, mutta toivat samalla esiin omansa.

Kauppiaat haluavat vuosikymmenien työrauhaa torikaupan käymiselle nykyisellä paikalla. He toivovat, että kaupunki ottaa kauppatorin kehittämiseen nykyistä napakamman otteen ja torin tulevaisuudesta tehdään selkeitä päätöksiä.

Kupiaisen mukaan kauppatorin tulevaisuus on epämääräinen. Epäselvyyttä on esimerkiksi sen suhteen, tuleeko parkkihalli joskus kauppatorin alle vai ei.

-Kauppatorin kehittäminen on unohtunut ja tori on ränsistynyt. Kauppahallikin vaatii korjausta.

Torikauppiaat haluavat, että kaupunkiin perustetaan työryhmä, joka paneutuu perusteellisesti torin arkeen ja jolla on päätösvaltaa torin tulevaisuudesta.

-Tarvitaan sellainen työryhmä, joka oikeasti pureutuu torin elämään.

Kupiaisen mielestä torin tulevaisuutta ja kaupunkikuvaa kannattaa katsoa pitkällä aikajänteellä. Lisäksi torin ympärivuotista käyttöä tulee kehittää.

-Kauppatoria pitää kehittää myös talvisin kaupunkilaisten olohuoneena.

Kauppiaat toivovat, että kaupunki pitää markkinoinnissaan kauppatoria nykyistä enemmän esillä ja tuo torin esille yhtenä kaupungin vetovoimatekijänä.

Kupiainen ei tuomitse täysin kaupungintalon ja Ison-Kristiinan edustaa. Se voisi ajan oloon muotoutua hyväksi kauppapaikaksi.

Pelkkä väkimäärän tuijottaminen ei kuitenkaan anna hänestä oikeaa kuvaa asiasta.

-Vaikka kauppatorilla olisi vähän väkeä, heistä lähes kaikki ovat tulleet ostamaan jotain.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen