St1 tarvitsee asemalle uuden ympäristöluvan

Luumäki. Pitkä-Shellin huoltoaseman tulevaisuus kiikkuu nyt lakiteknisellä vaakalaudalla.

Matti Saarela

Kuutostiellä autoilijoiden levähdyspaikkana toimineen Pitkä-Shellin huolto- ja jakeluasema joutuu ehkä sulkemaan ovensa. Huoltoaseman jakelusäiliöt joudutaan siirtämään tietöiden takia uuteen paikkaan. Siirtoa varten huoltoasema tarvitsee uuden ympäristöluvan.

-Korkein hallinto-oikeus (KHO) on tehnyt päätöksiä, joissa tärkeille pohjavesialueelle ei ole voitu sijoittaa tällaisia korkean riskiluokan toimintoja, ympäristösuojelupäällikkö Jaakko Vesivalo Kaakkois-Suomen elinkeino, liikenne ja ympäristökeskuksesta (ELY) sanoo.

Vesivalon mukaan KHO:n linja ei tässä suhteessa ole ollut täysin ehdoton. Myös toisenlaisia päätöksiä ympäristölupapäätöksistä tehdyistä valituksista on tehty.

-Ennen kuin me saamme tarkempia selvityksiä ja suunnitelmia hakijalta, emme voi ottaa kantaa siihen, voidaanko toimintaa jatkaa ja missä muodossa, hän sanoo.

Vesivalon mukaan ST1:n kanssa on käyty ensimmäiset neuvottelut uuden luvan vaatimista suunnitelmista elokuussa, ja seuraavan kerran asiasta neuvotellaan lokakuussa.

Päätöksen ympäristöluvan myöntämisestä tekee Luumäen ympäristölautakunta. Kaakkois-Suomen ELY on tässä prosessissa lausunnon antaja.

Pitkä-Shell on toiminut samalla paikalla vuosikymmeniä. Sillä on vanhan ympäristölain aikana myönnetty ympäristölupa. St1:n myyntijohtajan Mikko Reinekarin mukaan huoltoasema olisi voinut jatkossakin toimia vanhalla luvalla, jos tietyöt eivät olisi ulottuneet sen tontille. Nyt huoltoaseman mittarikenttä jää uuden tien tielinjauksen alle.

Pitkä-Shellin naapurissa on kaksi muuta miehittämätöntä jakeluasemaa. Sekä Teboilin dieselin jakelupiste että Kuutostien toisella puolella Leipuri Konditoria Sanelkon tontilla oleva kylmäasema voivat jatkaa toimintaansa entiseen tapaan.

St1 joutuu hakemaan uuden ympäristöluvan, vaikka uusi mittarikenttä, säiliöt, putkilinjat ja niiden eristäminen ja suojaaminen parantavat laitoksen käyttöturvallisuutta ja vähentävät ympäristövahinkojen riskiä.

-KHO on tehnyt linjauksen, jonka mukaan tämä asia pitää käsitellä lakiteknisesti uutena ympäristölupa-asiana, vaikka jakeluasema on toiminut samassa paikassa vuosikymmeniä, Vesivalo kertoo.

Reinekari vakuuttaa, että St1 on valmis investoimaan Luumäen asemaan satojatuhansia euroa ja rakentamaan uuden jakelutekniikan nykyisiä viranomaismääräyksiä kattavammin.

Reinekarin mukaan Pitkä Shellin ympäristöluvasta tulee väistämättä myös tärkeä ennakkopäätös. Kielteinen päätös vaikuttaa lähes kaikkien Kuutostien varressa toimivien jakeluasemien toimintaan tulevaisuudessa.

Luumäen Pitkä-Shell

Luumäen Pitkä Shell työllistää noin 25 työntekijää.

Jakeluaseman omistaa St1 Oy, joka osti Suomen Shellin jakeluverkon vuonna 2010.

Suomessa toimii runsaat 2 000 jakeluasemaa. Noin 800 niistä sijaitsee pohjavesialueella.

Kirjoittaja:
Matti Saarela