Paroc lopettaa Lappeenrannassa jo huhtikuussa

LAPPEENRANTA. Yhtiö sulkee Lappeenrannan tehtaan kahdeksan kuukautta etuajassa markkinatilanteeseen vedoten. Sadan ihmisen työt loppuvat jo ennen vappua.

Heikki Sopanen

Rakennuseristeiden valmistaja Paroc sulkee Lappeenrannan tehtaansa jo ensi vuoden huhtikuun lopussa. Yhtiön toimitusjohtaja Kari Lehtinen perustelee tehtaan sulkemista kahdeksan kuukautta etuajassa markkinatilanteen huononemisella.

-Kun ilmoitimme 2013 tehtaan sulkemisesta vuoden 2016 lopussa, arvioimme tuotteidemme kysynnän kasvavan Suomessa tulevina vuosina. Rakentaminen ei kuitenkaan kasvanut vaan kävi päinvastoin.

Yhtiö sopeuttaa nyt tuotantoa vastaamaan kysyntään. Lappeenrannan tehtaan ennenaikaisen sulkemisen lisäksi Paroc lomauttaa työntekijöitä Paraisten ja Oulun tehtaillaan. Päätökset ovat elokuun alussa alkaneiden yt-neuvottelujen lopputulos.

Lappeenrannassa päätös tarkoittaa sadan tuotannon ihmisen työsuhteen päättymistä kahdeksan kuukautta aikaisemmin kuin he ovat luulleet. Irtisanomisista ilmoitetaan lokakuun lopussa. Lappeenrannassa työntekijöitä ei lomauteta viimeisten kuukausien aikana tuotannon supistamiseksi, vaan he pitävät lomia ja työnhakuvapaita.

Työntekijöiden pääluottamusmies Ari Tuukkanen sanoo, että matto vedettiin työntekijöiden jalkojen alta.

-Ainoa vähän positiivisempi asia on, että ei tullut lomautuksia. Muutenhan mikään ei muuttunut siitä, mitä työnantaja kertoi yt-neuvottelujen alussa. Kyllä nyt on melko tyhjä olo.

Tuukkasen mukaan moni työntekijä laski saavansa Parocilta palkkaa ensi vuoden loppuun asti. Hänen mielestään työnantaja antoi 2013 ymmärtää, että jos jotain tapahtuu ennen vuoden 2016 loppua, se ei koske Lappeenrantaa.

Toimitusjohtaja Lehtinen sanoo, että päätös on henkilöstön kannalta ikävä.

-Ymmärrän hyvin, että he ovat pettyneitä eikä tilanne ole helppo. Muita liiketaloudellisesti toimivia vaihtoehtoja ei kuitenkaan löydetty.

Lehtisen mukaan tehtaan alasajon aikaistamisessa ei laskettu palkkasäästöjä vaan sitä, että yhtiön on oltava kilpailukykyinen.

-Tuotantoa on kaikissa Parocin tuotantoyksiköissä aikaisemminkin sopeutettu vastaamaan vallitsevaa kysyntätilannetta johtuen joko kysynnän kausiluontoisuudesta tai markkinoiden kysynnästä, ja uskon että näin joudutaan tekemään myös tulevaisuudessa.

Pääluottamusmies Tuukkanen ja osastoluottamusmies Esa Dufva ihmettelevät edelleen yhtiön vuoden 2013 päätöstä tehtaan alasajosta.

-Kannattava, toimiva, laadukas yksikkö lopetetaan. Samalla teknisten eristeiden valmistus siirtyy Suomesta ulkomaille.

Parocilla on tehtaita myös Ruotsissa, Liettuassa, Puolassa ja Venäjällä.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen