Tapahtumilla lisää reviiriä

Kirjastot. Lappeenrannan ja Imatran kirjastot järjestävät harrastuspiirejä, kursseja ja kerhoja. Niillä kirjastoihin houkutellaan myös muita kuin lainaajia.

Kerttu Liukkala

Erilaiset harrastuspiirit ja kerhot aloittavat kirjastojen syyskauden Etelä-Karjalassa. Lukupiirit ja käsityökerhot jatkavat aikaisemmilta vuosilta, yhtenä uutuutena on Imatran pääkirjastossa järjestettävä käsikirjoitushautomo.

Imatran kaupunginkirjaston osastonjohtaja Mika Kähkönen kertoo, että tapahtumilla houkutellaan kirjastoon ihmisiä, jotka eivät muuten ole tottuneet käyttämään kirjastoa.

Tämän syksyn uutuuksia Imatralla ovat lautapelikerho ja käsikirjoitushautomo, jossa Henna Laitisen ohjauksessa ideoidaan ja kirjoitetaan pieniä esityksiä ja näytelmiä.

-Tapahtumat, joita kirjastossa järjestetään, ovat kaikille avoimia ja pääsääntöisesti maksuttomia, kertoo Kähkönen.

Hänen mukaansa muutamia poikkeuksia kuitenkin on.

-Syksyllä alkaa kirjallisuusterapiaryhmä, joka on maksullinen. Me emme ole sen järjestämisessä mukana, vaan olemme vuokranneet yritykselle tilan.

Imatran kirjaston tapahtumiin ei tarvitse ilmoittautua.

-Tapahtumiin voi tulla silloin, kun haluaa. Lukupiirissä voi käydä vaikka vain silloin, kun on mukavat kirjat. Voi myös tulla vain kuuntelemaan, mitä muut ovat kirjasta mieltä, vaikka ei olisi itse lukenut kirjaa.

Lappeenrannan kirjasto järjestää vuosittain noin 650 aikuisille suunnattua tapahtumaa. Myös lapsille järjestetään ohjelmaa. Imatran kirjastoissa tapahtumia on vuodessa noin 150.

Kirjastojen työntekijät pitävät kerhoja oman työnsä ohessa. Monet kirjastojen kerhoista toimivat siten, että kirjasto tarjoaa tilan ja asiakkaat pyörittävät toimintaa.

Summa, jonka Lappeenrannan ja Imatran kirjastot käyttävät tapahtumiin, on pieni. Lappeenrannan pääkirjasto käyttää vuodessa aikuisten tapahtumiin 6?500 euroa ja lasten tapahtumiin 5?500 euroa.

-Käytännössä summa on pois hankinnoistamme, mutta koska summa on noin pieni, se ei heilauta hankintoja mihinkään suuntaan. Tapahtumistamme hyvin paljon toteutetaan talkooperiaatteella, eli kenellekään ei makseta mitään. Näin saamme toteutettua tapahtumia melkein nollabudjetilla, kertoo erikoiskirjastonhoitaja Paula Mäkelä Lappeenrannan pääkirjastosta.

-Kirjailijat ja heitä haastattelevat toimittajat tulevat lauantaivieras-tapahtumaan ilman palkkiota, jatkaa erikoiskirjastonhoitaja Jenni Santaholma Lappeenrannan pääkirjastosta.

Mika Kähkösen mielestä kirjastot eivät ole enää paikkoja, joissa vain lainataan kirjoja ja luetaan lehtiä. Uusia kirjastopalveluja kehitetään jatkuvasti.

Samaa mieltä on Paula Mäkelä Lappeenrannan pääkirjastosta.

-Kirjasto on nykyään kaupunkilaisten suuri olohuone. Kirjastossa tuodaan kulttuuria kaupunkilaisten saataville matalalla kynnyksellä, Mäkelä sanoo.

Myös Lappeenrannan pääkirjaston tapahtumiin ei pääsääntöisesti tarvitse ilmoittautua, ja tapahtumat ovat osallistujille maksuttomia.

-Lukupiireissä ja yhteislauluja laulamassa käy usein sama porukka, mutta ne ovat kaikille avoimia. Sinne voi tulla vaikka vain yhdeksi kerraksi, Jenni Santaholma kertoo.

Lappeenrannan syksyn kerhoista elokuvakerho, kirjoittajaklinikka ja nuorten sarjakuvaklinikka ovat sellaisia, joihin täytyy ilmoittautua. Elokuvakerhon osallistujamäärä on täynnä, mutta keväällä aloittaa uusi ryhmä.

Syksyn harrastustoimintaa kirjastoissa

Imatran pääkirjasto

Lasten teemalauantait 26.9. alkaen.

Lukukoira Foxie 3.9. alkaen

Satutuokio 3.9. alkaen.

Käsikirjoitushautomo 1.9. alkaen.

Lukupiiri 9.9. alkaen.

Ompeluseura seuraavan kerran 30.9.

Lautapelikerho 2.9. alkaen.

Shakkikerho joka tiistai.

Imatran Rajapatsaan kirjasto

Satutuokiot 2.9. alkaen.

Käsityökerho 8.9. alkaen.

Lappeenrannan pääkirjasto

Kiukun karkotuksen käsikirja – loruhetkiä pienille lapsille vanhempineen 1.9. alkaen.

Satuja venäjäksi 19.9. alkaen. Suositellaan yli 3-vuotiaille.

Kirjastomummon satuhetket lapsille 7.9. alkaen.

Lukukoirat tiistaisin 1.9. alkaen.

Sarjakuvaklinikka 12-18-vuotiaille 5.11. alkaen (ilmoittautuminen pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla).

Aktiivisena eläkkeelle -yleisöluentosarja Etelä-Karjalan kansalaisopiston kanssa 7.9. alkaen.

Lukupiirit aloittavat 10.9.

Kielikahvila 15.9. alkaen.

Tekstiklinikka 16.9. alkaen (ilmoittautuminen: [email protected]) Lauantaivieras-sarja jatkuu 19.9.

Yhteislaulut pääkirjastossa 24.9. alkaen.

Joutsenon kirjasto

Lukupiiri 16.9. alkaen.

Voisalmen kirjasto

Lukupiiri 16.9. alkaen.

Lauritsalan kirjasto

Kirjallisuuspiiri 1.9. alkaen.

Kirjoittaja:
Kerttu Liukkala