Kotikisat vaarassa

MAASTOHIIHTO. Lari Lehtosen akillesjänne kipeytyi kauden kynnyksellä. Tammikuussa odottavat SM-kisat Imatralla. Arvokisakalenterissa on välivuosi.

Kalle Sipiläinen

Suomen hiihtomaajoukkueen vakionimiin vuosia kuuluneen Lari Lehtosen hymy ei ole herkässä tällä hetkellä.

Lehtosen kauden avaus lykkääntyy akillesjänteen osittaisen repeämän vuoksi. Viime kauden päätteeksi Imatran Urheilijoiden ykköstykin kantapää leikattiin.

— Kesän treenasin, nyt tuli uusi vamma näin pahimmillaan juuri kauden alla. Yritetään nyt kuntouttaa, että pääsisin vielä talven aikana kilpailemaan, Lehtonen kertoo.

Vamman syntyhistoria on hänen mukaansa puhdasta arvailua. Elokuun alussa hyppyharjoituksissa Lehtonen kuitenkin tunsi kipua. Repeämä on keväällä leikatun jalan akillesjänteessä.

— Hyvin todennäköisesti niillä on yhteys, mutta vaikea sanoa, mikä on johtanut mihin. Joku ärsytystila siellä on ollut tai joku vaurio jo valmiiksi. Terve jännehän kestää aika hurjia määriä vetoa.

Tammikuussa odottavat jälleen SM-kisat Imatralla. Edellisen kerran Imatran Urheilijat isännöi SM-hiihtoja keväällä 2012, vuotta myöhemmin kilpailtiin Lehtosen silloisilla kotiladuilla Kontiolahdella.

Molemmat edelliset kotikisat menivät kaksinkertaiselta 30 kilometrin Suomen mestarilta alle odotusten, joten näyttöhaluja riittäisi.

— Turha on lähteä arvailemaan vielä mitään. Nyt ollaan lokakuun lopussa, kisat ovat tammikuun lopussa. Ajatus on, että talvella hiihdetään kilpaa. Ja yritys on, että Imatran kisoissa olisin viivalla edustamassa.

Se on kuitenkin selvää, ettei Lehtosta nähdä ainakaan Suomen cupin avausosakilpailussa reilun viikon päästä Vuokatissa.

Kalenterissa ei ole tällä kaudella arvokisoja. Seuraavat MM-kisat hiihdetään kevättalvella 2017 Lahdessa, Lehtosen nykyisessä kotikaupungissa.

— Arvokisojen suhteen aika ei sinänsä lopu kesken, yksi harjoituskausi on vielä edessä.

— Sen suhteen menee kuitenkin mönkään, että tällä kaudella oli tarkoitus nostaa harjoitustunteja. Se onnistui nyt elokuun loppuun asti.

Harjoittelua Lehtonen on kuitenkin jatkanut, muun muassa omin voimin maajoukkueleirillä Vuokatissa.

— Syys-lokakuun ajan on ollut vaikeaa seurata suunnitelmia, mutta viime viikollakin tuli melkein 20 tuntia treeniä, vaikka jalkoja ei pysty paljon käyttämään. Tehdään kaikkea muuta sitten.

— Takana on hyvä treenikesä senkin puolesta, että Kihun testit kertoivat harjoittelun toimineen.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen