Köyhän Saimaanrannan on kiire avautua

Taipalsaari. Osa hotellista ja mökeistä voisi avautua nopeasti, sillä pintaremontti valmistuu pian.

Outi Salovaara

Viime talvena Taipalsaarella ovensa sulkenut hotelli Saimaanranta pyrkii avaamaan ovensa lähiaikoina.

Vasara kädessä ahkeroiva toimitusjohtaja Joris Vermeulen sanoo, että osan hotellihuoneista ja mökeistä pitäisi ensi viikolla pintaremontin jälkeen olla valmiita vastaanottamaan vieraita.

— Meidän pitäisi saada nopeasti liiketoiminta käyntiin, sillä tarvitsemme rahaa.

Hotellin omistavalla Saimaan Loma-Hovi -yhtiöllä on ollut talousvaikeuksia. Vakuutusyhtiö haki viime marraskuussa yhtiötä konkurssiin 22 000 euron työeläkemaksurästeistä.

Heinäkuussa hotellin tonteilta kaadettiin komea männikkö rantaan jätettyä suojakaistaletta lukuun ottamatta. Metsäkaupat tuottivat yhtiölle noin 50 000 euroa, jolla yhtiö kuittasi maksurästit. Elokuussa vakuutusyhtiö peruutti konkurssihakemuksensa.

Kesällä toimitusjohtajaksi nimitetty Vermeulen sanoo korjaavansa edellisen johtajan jälkiä.

— Veroilmoituksia ei ollut tehty, eikä kaikkia laskuja maksettu. Nyt lähes kaikki laskut on maksettu, eikä konkurssin vaaraa ole.

Vermeulen esittelee remonttia: osaan hotellihuoneista on vaihdettu lattiamateriaaleja, huonekaluja ja valaisimia, ja seiniin on asennettu uusia paneeleita. Käytännössä remonttia on tehnyt enimmäkseen Vermeulen, sillä varaa ulkopuolisiin työntekijöihin ei ole.

Hotellin vesiputket ovat alkuperäiset. Viemäriremonttisuunnitelma on valmis, mutta remontin ajankohtaa ei ole päätetty. Hotellin vesi on tarkastettu, ja se todettiin tällä viikolla hyvälaatuiseksi.

Hotelli seisoo hakkuiden jälkeen varsin paljaassa maisemassa.

— Joku tykkää maisemasta, joku ei. Jos joku ei pidä, menee muualle. Aina löytyy jotakin vikaa ja valittamista, jos oikein etsii. Ja huoneiden hinta tulee olemaan halvempi kuin ennen, huomauttaa Vermeulen.

Saimaanrannan omistaa pietarilainen Naila Behbudova, joka miehensä kanssa omisti Pietarissa M-Industrija-rakennusyhtiön. Se julistettiin konkurssiin vajaat kaksi vuotta sitten noin 35 miljoonan euron veloista.

Ennen vuoden 2008 talouskriisiä yhtiö oli yksi Pietarin suurimmista rakennusyhtiöistä, jolla oli rakennushankkeita myös olympiakaupunki Sotshissa.

Omistajat ovat valmiit myymään Saimaanrannan, mutta ei mihin hintaan hyvänsä.

— Jos joku tarjoaa neljä miljoonaa, kaupat syntyvät heti, sanoo Vermeulen.

Toistaiseksi tarjoukset ovat olleet liian matalia.

Vermeulen on myös keskustellut mahdollisuudesta vuokrata hotelli yhtiölle, joka vuokraisi kiinteistön turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.

Suomen punaisen ristin Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Arja Vainio sanoo, että ainakaan SPR ei ole kiinnostunut vastaanottokeskuksesta Saimaanrannassa.

— Menemme vain paikkakunnille, joissa kunta on tehnyt periaatepäätöksen myönteisestä suhtautumisesta vastaanottokeskukseen. Taipalsaarelta ei ole näytetty kovin vihreää valoa.

Hotelli Saimaanranta

Sijaitsee Virkamiesliiton entisen lomakylän paikalla Suur-Saimaan rannalla.

Lomakylä perustettiin 1940-luvulla.

Päärakennus eli 31 huoneen hotelli valmistui 1980-luvun alussa Virkamiesliiton koulutuskeskukseksi. Alueelle rakennettiin myös kaikkiaan 37 mökkiä.

Saimaanranta meni konkurssiin 1990-luvun alussa, minkä jälkeen sillä oli useita suomalaisia omistajia.

2007 hotellin omistava Saimaan Loma-Hovi -yhtiö siirtyi pietarilaisomistukseen 3,5 miljoonalla eurolla.

Toijansalmen lomakylä

Unifalda-kiinteistönvälitysyhtiö osti kuuden hehtaarin tontin Toijantien varresta yksityishenkilöltä 2007 345 000 eurolla.

Unifalda myi kiinteistön edelleen 2009 Taipalsaaren Huvikumpu -kiinteistöyhtiölle 420 000 eurolla.

Huvikumpu-yhtiön hallituksen alkuperäiset jäsenet Viipurista ja Pietarista vaihtuivat 2011 Anna ja Aleksander Shuljakiin.

Tontille alettiin rakentaa kahdeksaa huvilaa ja vastaanottorakennusta 2013, mutta työt keskeytyivät Ukrainan kriisiin kesällä 2014.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara