Lappeenrantaan puutalojen Kanavakaupunki

Lappeenranta. Kun keskustan ranta-alueet on kohta rakennettu, Lappeenranta tähyää seuraavaksi Lauritsalan suuntaan. Kanavan yli käveltäisiin siltaa pitkin.

Anne Kotiharju

Kanavansuulle voi nousta Lappeenrannan ensimmäinen puukerrostaloalue. Saimaalle katsovien ja aurinkoon kurottavien talojen kaltevia kattoja peittäisivät aurinkopaneelit.

Kanavakaupunki-niminen suunnitelma sisältyy keskustaajaman itäisen alueen osayleiskaavaluonnokseen.

Lappeenrannassa riittää hulppeita ranta-alueita uusiksi asunalueiksi, ainakin kaavasuunnitelmissa.

-Halusimme sijoittaa hienolle paikalle asuntoja, jotka olisivat hyvin lähellä Lauritsalan keskustan palveluita, kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki perustelee.

Serum Arkkitehtien tekemässä suunnitelmassa kaavaillaan rannanläheisiä kerrostalo-alueita Lauritsalanrantaan ja Kanavansuulle. Lauritsalanrannan asuinalue ei kuitenkaan päätynyt nyt nähtävillä olevaan kaavaluonnokseen.

Jouhkin mukaan alueen luontoarvot, muun muassa erittäin uhanalaisen valkoselkätikan pesintäalue Furulundin lehdossa, esti alueen kaavoittamisen tässä vaiheessa.

-Joka tapauksessa suunnitelma osoittaa, miten hieno ja mahdollisuuksia antava Lauritsalanrannankin alue olisi.

Puutaloalue tulisi asuntomessujen pysäköintialueen paikalle. Taloihin tulisi yhdestä viiteen kerrosta ja niille on varattu 29 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta. Läheiset täydennysrakennusalueet tarjoavat 8 000 kerrosneliötä lisää.

Osayleiskaavaa laaditaan vuoteen 2030 ulottuviin tarpeisiin. Kanavakaupungin rakentamista vauhdittaisivat Ikea ja vastaavat lähistölle toivotut työpaikat.

Kattojen lappeet suuntautuisivat koillisen ja kaakon välille. Aurinkosähköä ja -lämpöä hyödynnettäisiin. Kaikkiin taloihin avautuisi Saimaa-näkymä.

-Puutaloalue sopisi hyvin Kaukaan perinteeseen. Ihmiset ovat saaneet elantonsa puunjalostuksesta, Jouhki sanoo.

Täyttömaan kestävyys pitää varmistaa ennen rakentamista. Maa-alueen omistaa Meritaito.

Kanavan yli veisi kevyen liikenteen silta suunnilleen Kavanavansuun koulun ja Lauritsalan kartanon välissä. Sillasta tulisi melko pitkä ja korkea, koska laivojen pitäisi mahtua sen ali.

-Näin pääsisi kävellen Lauritsalan keskustaan. Muuten joutuisi kiertämään kilometritolkulla.

Jouhki huomauttaa, että metsäteollisuushistoria estää joidenkin ranta-alueiden ottamisen asumiseen. Maaperässä voi olla epäpuhtauksia ja vedessä rimoja ja muuta tavaraa.

Kanavakaupunki

Rakennusten kaltevilla katoilla voi olla aurinkopaneeleja.

Kevyen liikenteen silta vie kanavan yli keskustan suuntaan.

Venesataman luo syntyy aukio.

Rakennusten korkeudet laskevat järveä kohti.

Alueelle tulee uusi pienvenesatama.

Lähde: Viitesuunnitelma, Serum Arkkitehdit

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju