Liigan maalihai ei tuhlaa aikaa jäähypenkillä

LAPPEENRANTA. SaiPan Chad Rau viihtyy mainiosti ahtaassa tilassa vastustajan maalilla. Amerikkalaishyökkääjää ei helposti kuumenneta.

Jarmo Hämäläinen

 

Jääkiekkoliigan maalipörssin ykköseksi nousseen Chad Raun jäähytilastossa komeilee pyöreä nolla.

— Zero! Niin sen pitää ollakin. En minä ole koskaan saanut paljon jäähyjä. Pyrin katsomaan tarkasti, mihin pistän mailani ja vältän turhia kahinoita, SaiPalle yhdeksän osumaa viimeistellyt 28-vuotias laitahyökkääjä sanoo.

Yhdysvaltalainen Rau tuli SaiPaan viime joulutauon aikana. Kevään runkosarjapeleissä hän ei ottanut yhtään jäähyä, mutta pudotuspeleissä tuli yksi kaksiminuuttinen.

— Muistan sen hyvin, saimme vastustajan kanssa molemmat jäähyn väkivaltaisuudesta. Sattuuhan niitä, mutta jäähyllä istuminen on hyvän peliajan tuhlaamista.

 

Syksyn liigapelissä Rau on väläyttänyt huikeaa mailatekniikkaa. Maaleja on syntynyt niin taitavilla rystynostoilla kuin yllättävillä jatkoilla pakkien laukauksista.

— Tekniikkani on kehittynyt vuosien mittaan. Nautin tilanteista, joissa pääsen ohjaamaan kiekkoa puolustajien laukauksista, Rau sanoo.

SaiPan hyvin laukovista pakeista Sam Lofquist oli Raulle tuttu mies jo ennestään. Molemmat pelaajat ovat kotoisin Minnesotasta.

— Kolme vuotta sitten harjoittelimme kesällä yhdessä Samin kanssa. David McIntyren kanssa pelasimme yhtä aikaa Minnesotan farmijoukkueessa Houstonissa, kertoo Rau, jolle NHL-otteluja Minnesota Wildin paidassa on kertynyt yhdeksän.

 

NHL:n farmiliigassa AHL:ssä Rau pelasi viisi vuotta ennen kuin lähti katsomaan, millaista meininki on Euroopan kiekkosarjoissa. Itävallan Linzissä hän koki olevansa väärässä paikassa, mutta siirtyminen SaiPaan oli oikeaan osunut päätös.

— Suomen kiekkoliigassa peli on samantyylistä kuin Pohjois-Amerikan sarjoissa. Meillä on nyt upea tiimi ja joukkueen henki on fantastinen.

— Viime keväänä kauden jälkeen oli selvää, että halusin palata SaiPaan.

Kiekkoilijan kesän tapahtumiin kuului perheenlisäys. Nyt Raun kotijoukkoihin Lappeenrannassa kuuluvat vaimo Jamie ja kolmekuinen tytär Dani.

 

SaiPa aloittaa torstaina kolmen kotiottelun putken kohtaamalla Kisapuistossa TPS:n. Peliä seuraa myös keskiviikkona Suomeen lentänyt Raun vanhempi veli vaimoineen.

— Meitä on kaikkiaan neljä veljestä. Vanhempi veljeni ei pelaa jääkiekkoa, hän on lääkäri. Nuoremmat veljeni ovat kaksosia ja heistä toinen pelaa jääkiekkoa. Hän aloitti tänä syksynä pelit Floridan farmijoukkue Portlandissa.

SaiPan kanssa Chad Raulla on sopimus tästä kaudesta. Kuinka kauan tammikuussa 29 vuotta täyttävä hyökkääjä aikoo vielä pelata?

— Sitä samaa vaimoni kysyi juuri minulta. Pelaan niin kauan kuin se tuntuu hauskalta. SaiPassa olen viihtynyt loistavasti.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen