Maailman ensimmäinen kauppakeskusteatteri

Teatteri. Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri palauttaa teatterin kansan pariin.

Liisa Kukkola

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston päätös rakentaa uusi kaupunginteatteri kauppakeskus Isoon-Kristiinaan oli ja on yhä joidenkin mielestä suuri taloudellinen tragedia. Veloissaan olevalla kaupungilla ei näiden kaupunkilaisten mielestä olisi mitenkään ollut varaa laittaa 22 miljoonaa teatteriin. Ei vaikka teatterin rakentamiseen saatiin neljä miljoonaa euroa valtionosuuksia ja osa kustannuksista kuitattiin vanhan teatterin tontin myymisellä.

On kuitenkin mahdollista, ettei yksikään lappeenrantalainen olisi tänään ilmaisen yllätystavaroilla lastatun ämpärin tai euron elokuvalipun omistaja, jos uusi kaupunginteatteri ei olisi rakentunut kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen.

Koko Ison-Kristiinan laajentaminen oli yhdessä vaiheessa kiinni siitä, lähteekö Lappeenrannan kaupunki mukaan Cityconin ja Ilmarisen hankkeeseen.

-Isännöin muutaman päivänä päästä tilaisuutta, johon tulee 12 eteläsuomalaisen kaupungin virkamiestä katsomaan ja kuulemaan, miten Lappeenrannan kaupunki on päätöksensä tehnyt ja mikä on lopputulos. Heitä Lappeenrannan ratkaisu kiinnostaa kovin, Cityconin kehittämispäällikkö Heikki Alén kertoo.

Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin rakentuminen Ison-Kristiinaan on valtakunnallinen ja kansainvälinen uutinen.

Suomessa ei ole sitten vuonna 1987 valmistuneen Seinäjoen kaupunginteatterin jälkeen valmistunut yhtään uutta teatteritaloa. Maailmanlaajuisesti teatterin sijoittuminen kauppakeskukseen on ainutlaatuinen ratkaisu: Alènin tai kaupunginteatterin johtajan Timo Sokuran tietoon ei ole kantautunut samanlaista yhdistelmää.

Uuden teatterin yleisölämpiö antaa aaltomaisen verkkokaiteen yli ja läpi kauppakäytävälle. Osasta Lappeen hotellihuoneiden ikkunoista näkyy teatterin lämpiöön. Teatteriin pääsee joko kauppakeskuksen keskusaulasta portaita pitkin tai mistä tahansa kerroksesta, myös parkkihallista, maisemahisseillä.

-Teatterimme sijaitsee paitsi ylä- myös sisäkaupungissa. Nyt se palaa sinne, mistä se on alunperin lähtenytkin eli kansan pariin, Sokura sanoo.

Uusi teatteri

Ison-Kristiinan ylimmässä kerroksessa ovat kaikki tilat näyttelijöiden huoneita ja tarpeistoa myöten yhdessä tasossa.

Lavasteet rakennetaan Kesämäessä sijaitsevassa hallissa ja siirretään hissillä teatterille. Lavasteet voidaan tarvittaessa siirtää näyttämöiden vieressä olevaan varastoon.

Kaksi salia: suuri ja pieni. Kummallekaan ei ole vielä annettu muuta nimeä.

Suuressa salissa 440 istumapaikkaa, jos esityksessä käytetään orkesteria, paikkoja jää 394.

Suuren salin näyttämöllä pyörivä lava.

Suuren salin avajaisnäytelmä on 15.1. ensi-iltansa saava Kolmen pennin ooppera. Keväällä ensi-iltansa saa koko perheen näytelmä.

Pienessä salissa 150 istumapaikkaa, katsomon muotoa voi muuttaa.

Pienen salin avajaisnäytelmä on 21.1. ensi-iltansa saava komedia Mummo. Keväällä ensi-iltaan draamaa.

Teatterisaleja voi vuokrata ulkopuolisille harjoitussalin ansiosta.

Ravintola- ja naulakkopalveluista vastaa Fazer Food Services.

Lappeenrannan uuden teatterin kustannukset (22 miljoonaa euroa) jäivät pienemmiksi kuin saneeraukset Kuopiossa (27) ja Turussa (36).

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola