Piirakat ja kakut oikeasti myyntiin

YRITTÄMINEN. Opiskelijat ovat perustaneet yrityksiä samalla kun opiskelevat ammattiin. Napakka NY toimii konditoria-alalla.

Heikki Sopanen

Kolmet näppärät kädet rypyttävät karjalanpiirakoita. Napakka NY:n toimitusjohtaja, talouspäällikkö ja markkinointipäällikkö valmistavat yrityksensä tuotteita myyntiin. Riikka Purhonen, Nina Strömberg ja Pennapa Aromsawa ovat Saimaan ammattiopiston leipomo-kondiittorilinjan kolmannen vuoden opiskelijoita.

Kolmikko käynnisti yrityksensä syyskuussa. Tilauksia on jo toimitettu asiakkaille. Ensimmäinen tilaus tuli paikalliselta julkkiskokilta Ulla Liukkoselta, joka halusi Napakalta täytekakkuja.

-Jonkin verran jännitti, kun valmistimme tilausta, Riikka Purhonen kertoo.

Työn alla olevat piirakat menevät myyntiin ammattiopiston kahvilaan Tuurimokkaan. Piirakoita varten on keitetty 24 litraa riisiä ja valmistettu seitsemän litraa pohjataikinaa. Yrittäjät arvelevat, että taikinaa tarvitaan ehkä lisää, koska perunapiirakoitakin on tarkoitus tehdä.

Napakka NY ei ole ainoa opiskelijoiden yritys ammattiopisto Sammossa. Niitä on kaikkiaan yhdeksän. NY yritysnimen perässä tarkoittaa nimenomaan nuorten yritystä. Yritykset ovat syntyneet tänä syksynä osana EU-rahoitteista kolmivuotista hanketta, jonka nimi on Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta.

Napakan kolmikko tarttui tilaisuuteen, kun opiskelijoille kerrottiin, että halukkaat voivat perustaa yrityksen. Yrittäjyys kiehtoo heitä kaikkia. Nina Strömbergin isä on yrittäjä. Kiinnostus tulee sieltä. Riikka Purhonen haluaa yrittää, koska suvussa ei ole yhtään yrittäjää. Pennapa Aronsawa on muuttanut Suomeen Thaimaasta, missä yrittäminen on hyvin yleistä.

-Toisella vuosiluokalla meillä oli yrityskurssi, joka antoi pohjaa käytännölle, Purhonen kertoo.

Alkusyksyn kolmikko suunnitteli ja täytteli lappusia. Se oli yrityksen perustamisen byrokratiaa. Rahaa meni jokaiselta jokunen kymppi yrityksen osakekannan merkitsemiseen. Eli aivan osakeyhtiölain mukaisesta yrityksestä ei ole kysymys. Kun yritys oli rekisteröity, alkoi itse yrittäminen.

Napakan osakkaat ovat valmistaneet oppilaitoksen keittiötiloissa mokkapaloja, piirakoita ja kakkuja. Myös oma ruisleipä on kehitteillä. Ja into korkealla.

-Mahtava kokemus ja oppimisen tapa. Saamme itse päättää, mitä teemme ja saamme siitä rahaa, yrittäjäkolmikko sanoo.

Yrityksellä on oma Facebook-tili, jonka perustamisessa auttoivat oppilaitoksen markkinointipuolen pojat. Firman asioita mietitään myös vapaa-ajalla ja kaikki tekeminen suunnitellaan mahdollisimman tarkkaan.

-Tämän kokemuksen jälkeen tiedämme, onko meistä yrittäjiksi. Itse saan pohjaa aikomukselleni oman kahvilan perustamisesta, Strömberg kertoo.

Opiskelijayritykset

Napakka NY (leipuri-kondiittorit).

Pure&Healthy NY (leipuri-kondiittorit)

Tuulia&Noora NY (parturi-kampaajat)

Ronja Katariina NY, (parturi-kampaajat)

TinHI NY, (parturi-kampaajat)

Kauneus Duo NY, (kosmetologit)

Ply Wood Lights – PWL NY, (puusepät)

Ajatech NY, (datanomit)

Teknotekki NY, (datanomit)

Osuuskunta Vuoksen Taitajat, (monialainen osuuskunta)

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen