SaiPa plussalla, liigan yleisömäärät laskussa

Jääkiekko. Vain kolme seuraa on liigassa nostanut katsojakeskiarvona tässä vaiheessa verrattuna viime kauden päätöslukemaan. Kisapuistossa aitiopaikka on edelleen myyntivaltti.

Jarmo Hämäläinen

Jääkiekkoliigan yleisömäärät ovat pakkasella. Tässä vaiheessa plussalla ovat vain SaiPa, Ässät ja Pelicans, kun vertailu tehdään viime kauden runkosarjan päätöslukemiin.

SaiPan kotiottelujen yleisökeskiarvo on marraskuun liigatauon lähestyessä 3 919 katsojaa, kun seuran pelit vetivät viime kaudella Kisapuistoon runkosarjassa keskimäärin 3 779 katsojaa.

Eniten katsojalukujaan on viime kaudesta nostanut Porin Ässät. Isomäen uusitun hallin ensimmäisessä peliruuhkassa Ässät on noussut liigan kärkiryhmään 5 375 katsojan keskiarvolla (kasvua 1 377 katsojaa).

Muut plussan puolella olevat ovat SaiPa (140) ja Pelicans (127). Eniten ovat kärsineet Blues (508 katsojaa vähemmän), HIFK (-490) ja Tappara (-450).

 

Jääkiekkoliiga on Suomessa menestynyt tähän asti hyvin kilpailussa kansalaisten vapaa-ajan käytöstä.

— Luvut yleensä paranevat, kun talvi lähestyy. Jääkiekkonautinto tuntuu olevan yksi niistä asioita, joista halutaan pitää tiukan talouden aikanakin kiinni, Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo.

— Kun ihmiset säästävät kokonaiskulutuksessa, he valitsevat ehkä sitten otteluruuhkassa vähemmän pelejä.

 

Kisapuiston yhdeksän aition osalta varauskirjat ovat täyttyneet jo kauden loppupuolelle asti.

— Arkipeleissä vapaita aitioita taitaa löytyä vasta maaliskuun peleihin. Yritykset tuovat asiakkaita arkipeleissä.

— Viikonlopun peleihin aitioiden täyttäminen on haastavampaa ja siellä vapaata tilaa löytyy vielä, Kallioniemi sanoo.

 

Kun Kisapuiston hallia remontoitiin vuonna 2004, SaiPa maksoi aitioiden 300 000 euron rakentamiskulut. Hallin omistava Lappeenrannan kaupunki korvasi tämän summan SaiPalle 10 vuodessa.

SaiPa sai vuosittain maksamistaan erilaisista 150 000 euron hallivuokrista alennuksia 30 000 euroa.

Nyt SaiPa on vuokrannut jäähallin aitiot ja ravintolatilat kaupungilta käyttöönsä. Vuokra on tuhat euroa kuukaudessa, jonka päälle tulee 22 prosentin arvonlisävero.

— Jos SaiPa ei olisi aikanaan maksanut aitioiden rakentamista, kaupunki ei olisi aitioita tehnyt. SaiPa on omalla kustannuksella tehnyt myös ravintolan ja Karjalan Cornerin, joissa seura on nyt vuokralaisena, Lappeenrannan liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman sanoo.

 

Kisapuiston halliin on suunniteltu remonttia, jonka alkuperäisestä summasta karsittiin jo miljoonia pois.

Uusia aitioita ei remontissa kaavailla.

— Kyllähän SaiPalla olisi tarvetta enemmällekin aitiotilalle, mutta aika hankalaa Kisapuiston halliin on lisää aitioita sijoittaa, Riku Kallioniemi sanoo.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen