Tieto lisää tuskaa ja halua auttaa

Joutseno. Rehtori Heikki Laivamaa sai alueraadin järjestämän keskustelutilaisuuden ainoat aplodit. Laivamaan johtamassa keskuskoulussa käy koulua 40 Joutsenon vastaanottokeskuksessa asuvaa lasta.

Matti Saarela

Joutsenon keskuskoulun auditoriossa puhuttiin keskiviikkoiltana turvapaikanhakijoista iltamahengessä. Ensimmäiset puoli toista tuntia kuultiin viranomaisten alustuksia ja puoli tuntia keskusteltiin.

Joutsenon alueraadin järjestämän keskusteluillan suurimmat ja samalla myös ainoat aplodit sai puheenvuorostaan keskuskoulun rehtori Heikki Laivamaa. Hän ihmetteli keskustelun yhdeksi keskustelun viimeisistä puheenvuoroista, miksi suomalaiset miehet pelkäävät turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia.

Laivamaalle taputtivat katsomon keskelle ja etuosaan ryhmittyneet naiset.

Miesten puolustuslinja istui Lalli Partisen johdolla auditorion viimeisellä penkkirivillä. Tästä osasta katsomoa myös ihmeteltiin kriittiseen sävyyn viranomaisten ja poliitikkojen toimia. Ehkä eniten tämä takarivin ketju jupisi ja jurnutti siitä, että aivan Joutsenon keskustaan, Saimaantiellä olevaan entiseen vanhusten palvelutaloon on tulossa 130-paikkainen vastaanottokeskus turvapaikkaa hakeville perheille.

Ensimmäisen tilaisuuden neljästä viranomaispuheenvuorosta pitänyt Maahanmuuttoviraston Saimaan tulosyksikön johtaja Juha Similä ei peitellyt sitä, että nykyinen tilanne on viranomaistenkin näkökulmasta vaikea. Suomessa virkakoneisto ja taloudelliset resurssit on mitoitettu noin 4 000 vuotuisen turvapaikanhakijan vastaanottamiseen. Pelkästään viime viikolla maahan tuli lähes 3 900 uutta turvapaikanhakijaa.

-Tälläkin viikolla meille on tullut joka päivä noin 500 uutta turvapaikanhakijaa, Similä kertoi.

Pentti Hotti kysyi Similältä muun muassa sitä, miten paljon hän arvelee uusia turvapaikanhakijoita vielä tulevan? Similä ei suostunut arvelemaan lukumääriä kovin pitkällä aikajänteellä, mutta hän piti mahdollisena, että vielä ennen tämän vuoden loppua 30 000 turvapaikanhakijan raja voi mennä rikki.

Kukaan ei illan aikana tullut kysyneeksi, miten virkakoneisto aikoo urakastaan selvitä. Tulijoiden määrää kuitenkin ihmeteltiin.

-Erään hallituspuolueen kansanedustajan mukaan ensi vuonna meille voi tulla jopa 200 000 uutta turvapaikanhakijaa, Jussi Sirkiä ihmetteli lukua, johon Suomen pitää kansanedustaja Matti Vanhasen mukaan varautua.

Pekka Suonsivu epäili, että turvapaikanhakijoiden määrä on päässyt yllättämään viranomaiset. Hän kysyi, eikö myös Tiurun sairaalan tilat pitäisi ottaa käyttöön nyt, kun maassa pitää perustaa vähintään yksi uusi suuri vastaanottokeskus viikossa.

-Tiurun sairaala toimi hyvin vastaanottokeskuksena silloin, kun me toimimme siellä. Tällä hetkellä meidän rahkeemme eivät riitä sen käyttöönottoon, Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen vastasi Suonsivulle.

Lippalakki päässä yleisön joukossa istunut nuorehko mies epäili, että muun muassa Suomen Punainen Risti tekee bisnestä turvapaikanhakijoilla. Kähkönen kertoi hänelle ja muillekin rahasta nurisseille, että yksi turvapaikanhakija maksaa valtiolle eli meille kaikille veronmaksajille reilut 40 euroa päivässä ja noin 15 000 euroa vuodessa.

Toki joutsenolaisista löytyi tilaisuudessa myös vilpitöntä auttamishalua. Virpi Pulkkinen kysyi, onko vapaaehtoistyöhön ilmoittautunut ihmisiä, mihin voi ilmoittautua, jos haluaa auttaa tai lahjoittaa tavaraa?

Kähkösen mukaan vapaaehtoisia on ilmoittautunut runsaasti. Samoin tavaraa on lahjotettu runsaasti.

Joutsenon opisto otti maanantaina vastaan 15 yksin alaikäisenä Suomeen tullutta maahanmuuttajaa. Opiston rehtori Ulla Huhtilainen ja opettaja Anne Selenius kertoivat, että nämä nuoret tarvitsevat lämpimiä vaatteita syksyä ja talvea varten. Myös vapaaehtoisia avustajia tarvitaan esimerkiksi näiden lasten edunvalvojiksi.

Kirjoittaja:
Matti Saarela