Viipurin entinen raatihuone kärsi tulipalosta

Viipuri. Rakennuksessa toimi historiallinen museo, jonka kokoelmista suurin osa tuhoutui talvisodassa.

Outi Salovaara, Leena Sallinen

Yksi Viipurin tunnetuimmista historiallisista rakennuksista kärsi perjantai-iltana tulipalosta.

Tulessa oli Viipurin entinen raatihuone Torkkeli Knuutinpojan aukion laidalla vanhassa kaupungissa.

Palossa tuhoutui 120 neliötä rakennuksen kattorakenteita. Henkilövahinkoja ei Ivyborg.ru-uutistoimiston mukaan tullut.

Rakennus on nykyisin asuintalona. Sen kaksi alinta kerrosta ovat peräisin 1600—1680-lukujen vanhasta raatihuoneesta. Talon nykyinen ulkoasu on Viipurin kaupunginarkkitehdin Johan Brynolf Blomkvistin käsialaa.

Raatihuone tunnettiin vuodesta 1895 Viipurin historiallisena museona, jonka kokoelmat olivat Suomen toiseksi suurimmat ja arvokkaimmat heti Kansallismuseon kokoelmien jälkeen.

Viipurin historiallisen museon perustivat suomalaisuusaatteen innoittamat Viipurin suomalainen kirjallisuusseura ja Viipurin kaupunki 1892. Museolle remontoitiin tilat entiseen raatihuoneeseen vuonna 1895.

Historiallisen museon kokoelmiin kuului noin 16 000 esinettä. Syksyllä 1939 sodan uhan lähestyessä museo suljettiin. Kokoelmista saatiin pelastettua vain pieni osa, sillä suurin osa tuhoutui talvisodan viimeisen päivän lentopommituksessa 13. maaliskuuta 1940.

Perjantai-iltaisen tulipalon sammutustöitä vaikeutti Vyborsgie Vedomosti-lehden mukaan se, että paikalla ei ollut poliisia ohjaamassa liikennettä. Kapeille kaduille kertyi ihmisiä ja autojonoja.

Kokoelmista suurin osa tuhoutui talvisodan viimeisen päivän lentopommituksessa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara ja Leena Sallinen