Demaripomo esittää Saimaan maakuntaa

Aluehallinto. Teemu Hirvonen haluaa Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan yhteen. Maakuntajohtaja Viialainen pitää avausta myönteisenä.

Anne Kotiharju, Timo Laitakari

SDP:n Kaakkois-Suomen piirin tuleva puheenjohtaja Teemu Hirvonen esittää Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan yhdistämistä. Hän perustelee avausta alueen elinvoiman kasvattamisella sekä palveluiden ja alueen vaikutusvallan turvaamisella.

Savonlinnalainen Hirvonen arvioi, ettei Etelä-Savolla ole hyviä mahdollisuuksia oman sote-alueen saamiseen. Myös lähimmät laajan päivystyksen sairaalat sijaitsevat maakunnan ulkopuolella.

– Tässä uudessa kokonaisuudessa Lappeenrannan laajan päivystyksen sairaalan ympärille voitaisiin luoda tehokas palvelujärjestelmä ja toimiva työnjako Mikkelin, Savonlinnan, Imatran ja Pieksämäen sairaaloiden varaan, Hirvonen sanoo tiedotteessaan.

Hän muistuttaa, ettei Etelä-Karjalan tilanne ole selvä, johtuen alueen pienestä väestöpohjasta. Siksi tulevaisuuden ratkaisuja pitäisi hänen mielestään pohtia ennakkoluulottomasti.

Hirvonen on Etelä-Savon maakuntahallituksen varapuheenjohtaja ja Savonlinnan kaupunginhallituksen jäsen.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen arvioi Hirvosen ajattelussa olevan ytyä.

– Seisovaa vettä on hyvä saada liikkeeseen. Mielenkiintoinen avaus. Etelä-Karjala on avoin avauksille kaikista suunnista. Kunhan lähtökohtana on osaamiskeskittymä ja laajan päivystyksen sairaala Lappeenrantaan. Kyllä se meille sopii.

Siitäkään Viialainen ei hätkähdä, että Saimaan maakunta tietäisi hyvästejä Etelä-Karjalan omalle itsehallintoalueelle.

– Jos muut haluavat liittyä, me olemme valmiita. Me olemme kokoava, rakentava voima emmekä paisko ovia kiinni.

Myös Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) pitää avausta tervetulleena. Kun sote-asioissa yhteistyötä pitää mahdollisesti tehdä Kymenlaakson tai Etelä-Savon kanssa, samalla on järkevää miettiä myös koko kuviota.

– Sote on jo niin iso osa veropottia, että miksei maakuntarajojakin voisi miettiä tämä sote-alueen mukaan. En tyrmää avausta, mutten vielä kannatakaan.

Matti Viialainen näkee, että maakuntien asema vahvistuu uudistuksessa todella paljon.

– Jokaisen kannattaa pohtia menestystään vuosikymmenien päähän. Hirvosen ajattelussa on tosiasioiden tunnustamista.

Viialaisen mukaan Etelä-Karjalaa ja Etelä-Savoa yhdistää etenkin Saimaa, elinkeinojen kehittäminen, metsäteollisuus ja raja. Yliopistollakin on yhteistyötä Etelä-Savon suuntaan.

– Luonteva aluehan se olisi. Mutta meidän on katsottava myös, mitä Kotkan ja Kouvolan suunnassa tapahtuu. Siellä on oltu vähän eriseuraisia.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju, Timo Laitakari