Kitaralla tohtoriksi

Musiikki. Jyrki Myllärinen etsii uusia ääniä instrumentistaan. Kitarataiteilija yrittää muuttaa mielikuvia klassisesta musiikista.

Petteri Värtö

Kaikkea sitä kuulee. Kitarataiteilija Jyrki Myllärinen opiskelee tohtoriksi, ja tutkinnon ensimmäiseen osaan liittyvässä konsertissa voi todellakin kuulla kaikkia mahdollisia ääniä, mitä kitarasta saa aikaiseksi.

— Osa teoksista on sävelletty kitaristille, ei kitaralle, joten soittaja saa klassisessa musiikissa harvinaisen tilaisuuden tuottaa itse ääniä, Myllärinen kertoo Kiehtovaa… Rahinaa, kahinaa, kohinaa -konsertista.

Moniääninen konsertti soi Lappeenrannan musiikkiopiston Helkiö-salissa sunnuntaina. Se on myös kenraali Helsingin Musiikkitalon tohtorikonserttiin, jonka Myllärinen vetää maanantaina. Mutta miksi tohtoriksi?

— Itseä varten. Koulutusohjelma tekee taloudellisesti mahdolliseksi toteuttaa vaikeammin myytävää ohjelmistoa. Lisäksi siinä on saanut mahdollisuuden sivistää itseä muillakin tavoilla, tohtorikoulutettava vastaa.

Ei-kaupallinen ei ole kirosana Jyrki Myllärisen suussa, vaan pikemminkin synonyymi kiinnostavalle. Kitaristin puheessa toistuu hauskuus-sana, jolla hän tekee eroa perinteiseen mielikuvaan klassisesta musiikista.

— Se liittyy sekä keveyteen että yleiseen väärinkäsitykseen frakkiasuisten miesten soittamasta musiikista. Esimerkiksi metallimusiikin eri lajeja vahdataan ryppyotsaisemmin, vaikka kuulija ei huomaisi niissä eroa.

Ohjelmisto todistaa Myllärisen puolesta. Hän on aiemmin tehnyt konserteissaan yhteistyötä esimerkiksi tanssijoiden kanssa. Nyt kitaristi marssittaa lavalle jonglöörin ja kitaristin sekä kitaristin ja sahansoittajan duot.

Jyrki Myllärinen on Ja kitara soi -festivaalin taiteellinen johtaja. Lappeenrantalaislähtöinen kitaristi palaa entiseen kotikaupunkiinsa aina muuttolintujen lähdettyä. Ensi viikonlopun festarin järjestysnumero on jo 14.

— Yhteistyö kotikaupungin kanssa on merkittävä tekijä. Yleisön läsnäolo konserteissa ja palaute tapahtumasta ovat olleet rohkaisevia, vaikka taloudellisesti onkin välillä ollut pettuleipä-vuosia, Myllärinen perustelee.

Tavoitteena on jatkaa. Myllärisen tohtorintutkintoon kuuluu viisi konserttia, ja jokainen on tarkoitus kenraaliharjoitella Ja kitara soissa. Paljon riippuu kaupungista. Sen tuki on noin 90 prosenttia festivaalin budjetista.

Vuosien ja pitkän uran myötä Jyrki Myllärisen suhde instrumenttiin on muuttunut. Musiikista on tullut soittovälinettä tärkeämpää, nykymusiikki on ajanut klasarin ohi, ja 3-vuotias poikakin asettaa rajoja treenaamiselle.

Asennekin on rento. Myllärinen ei ollut saanut sunnuntaisen kantaesityksen kaikkia nuotteja käsiinsä vielä tiistaina.

— Soittotekniset yksityiskohdat kiinnostivat nuorena, nyt teen niin kuin hyvältä tuntuu, kitarataiteilija sanoo.

Jyrki Myllärinen

Syntynyt Napolissa vuonna 1961.

Vietti lapsuutensa Lappeenrannassa.

Musiikkiharrastus alkoi viulunsoitolla musiikkiluokalla.

Aloitti kitaransoiton sähkökitaralla.

Konsertoinut, opiskellut ja opettanut sekä kotimaassa että ulkomailla.

Voitti arvostetun Garganon kansainvälisen kitarakilpailun Italiassa vuonna 1994.

Julkaissut neljä levyä vuosina 1997—2003.

Naimisissa, vaimo on säveltäjä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö