Kaupunkiyhtiölle puhtaat paperit alv-veroista

LAPPEENRANTA. Verottaja hyväksyi Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy:n alv-vähennykset vuosilta 2012-2015.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy sai verottajan siunauksen tekemilleen arvonlisäverovähennyksille vuosilta 2012-2015. Kaupunkiyhtiöiden emoyhtiön yllä väijyivät puolen miljoonan euron alv-mätkyt ennen verottajan linjausta.

Pohjois-Suomen yritysverotoimisto Rovaniemeltä oli pyytänyt Lappeenrannan kaupungin omistamalta yhtiöltä selvityksen arvonlisäverovähennyksistä vuosilta 2012-2015. Pyynnön taustalla oli korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ennakkopäätös. Verottaja antoi pyynnössään ymmärtää, että vähennykset, jotka oli tehty, eivät ehkä olleet vähennyskelpoisia.

Lappeenrannan kaupungin johtava lakimies Eero Immonen kertoo, että kaupungin selvitys tyydytti verottajaa. Immonen on myös Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy:n toimitusjohtaja oman toimensa ohella.

-Olemme saaneet verottajalta toimintaohjeet. Kyseistä erää käsitellään verollisena eli kaupunki saa vähentää alvit eikä veroseuraamuksia ei tule.

KHO:n ennakkopäätös, jonka perusteella verottaja kiinnostui lappeenrantalaisesta kaupunkiyhtiöstä, on kesältä 2013. Rovaniemen yritysverotoimisto ei kommentoi asiaa millään tavoin. Kaupunkiyhtiölle selvityskehotuksen lähettänyt verosihteeri Meeri Keskiniva ei suostunut sanomaan edes sitä, onko asiassa tehty päätös.

Verottajalta on turha udella sitäkään, mikä sen sai kiinnostumaan juuri Lappeenrannan Liiketoiminnat Oy:stä.

Immonen kertoo, että verottajan linjaus tuli kaupungille sähköpostilla.

-Mielestäni ohjeessa ei ole mitään ei julkista mutta ehkä verottajalla on omat toimintasääntönsä. Me toimimme nyt, kuten on ohjeistettu ja asia on sitä myöten selvä. Kaupunki ei menetä euroakaan.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen