Kotkaniemelle löytyi rahoitus

Luumäki. Presidentti Svinhufvudin koti saanee jatkaa museona. Myös peruskorjaus on tarkoitus toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Anne Kokkonen,  Vesa Salminen

Presidentti Svinhufvudin Luumäen Kotkaniemessä sijaitsevalle kotimuseolle löytyy sittenkin opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus. Esitys lisärahoituksesta tuodaan valtioneuvostolle, joka päättää asiasta torstaina.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan Senaatti-kiinteistöt on taipumassa ratkaisuun, jonka mukaan Kotkaniemi peruskorjataan itsenäisyyden juhlavuoden 2017 hankkeena, jos opetus- ja kulttuuriministeriö löytää talolle vuokrarahat  Remontin arvioidaan maksavan 2,5 miljoonaa euroa. Talon vuokrakustannukset ovat 265 000 euroa vuodessa.

– Tarvittavat rahat ovat löytyneet opetus- ja kulttuuriministeriön momenteilta, ja asia näyttäisi nyt etenevän, Grahn-Laasonen vahvistaa.

Grahn-Laasosen mukaan asiaa on valmisteltu matalalla profiililla useiden viikkojen ajan. Tiivistä yhteistyötä on tehty etenkin kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) kanssa.

Vaikka rahoituskysymys on nyt ratkennut, päätösvalta on hallituksella. Lopullisesti asia vahvistuu vasta kun eduskunta hyväksyy vuoden 2016 tulo- ja menoarvion.

– Olen tosi iloinen, kun museon toiminta voi jatkua. Asia oli minulle henkilökohtaisesti tärkeä, sillä olen mukana Svinhufvudin muistosäätiössä ja olen saanut paljon yhteydenottoja alueelta.

Kotkaniemi siirtyi Senaatin omistukseen muiden valtion kiinteistöjen tavoin muutama vuosi sitten. Rakennuksen peruskorjaus uhkasi kariutua Senaatti-kiinteistöjen ja Museoviraston rahapulaan.

Valtion leikatessa menojaan paljastui, ettei Senaatti saakaan vuokrarahoja kovalla säästökuurilla myös olevalta Museovirastolta. Sen jälkeen Senaatti ilmoitti, että Kotkaniemi pannaan todennäköisesti myyntiin.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen ja Vesa Salminen