Kuntaverot ennallaan Etelä-Karjalassa

Verotus. Parikkala pystyy maakunnan ”veroparatiisina”. Imatra korottaa voimalaitosten kiinteistöveroa.

Timo Laitakari

Etelä-Karjalan kunnat pitävät ensi vuonna verotuksensa lähes ennallaan. Tuloveron prosentit eivät muutu missään kunnassa, ja kiinteistöveroihinkin tulee vain pieniä muutoksia.

Parikkala säilyy maakunnan ”veroparatiisina” 19,50:n tuloveroprosentillaan. Kovimmat verottajat ovat jatkossakin Lappeenranta, Lemi ja Savitaipale 21,0 prosentilla.

Lain mukaan kuntien pitää ilmoittaa veroprosenttinsa 17. marraskuuta mennessä. Valtaosa Etelä-Karjalan on tehnyt jo lopulliset päätöksensä. Taipalsaarella valtuusto nuijii asian valmiiksi keskiviikkona.

Imatrallakin veroprosentit hyväksyttiin maanantaista tiistaihin jatkuneessa kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kiinteistöveroissa merkittävin muutos on Imatran päätös nostaa voimalaitosten veroa 3,1 prosenttiin nykyisestä 2,85 prosentista. Taustalla on valtioneuvoston päätös nostaa voimalaveron maksimimäärää. Imatran linja on ollut pitää vero niin kovana kuin laki sallii.

Voimalaveron tuotto Imatralla on vuodessa noin miljoona euroa, eli veronkorotus tuo kaupungille vajaan sadantuhannen euron lisätulot.

Toinen kiinteistöveron korottaja maakunnassa on Savitaipale, joka päätti nostaa muun muassa maapohjasta perittävää yleistä kiinteistöveroa 0,85 prosentista 1,00 prosenttiin.

Tuloveroprosentti 2016

Parikkala 19,5

Luumäki 19,75

Imatra 20,0*

Taipalsaari 20,0*

Rautjärvi 20,5

Ruokolahti 20,5

Lappeenranta 21,0

Lemi 21,0*

Savitaipale 21,0

* Alustava tieto

Kirjoittaja:
Timo Laitakari