Mummolle kaikki on mahdollista

Teatteri. Anni Nykäsen mummo tulee eläväksi Lappeenrannan kaupunginteatterissa sekä näyttämöllä että Nykäsen animaatiossa.

Liisa Kukkola

Kotiteollisuuden laulaja Jouni Hynynen toivoi viime viikonloppuna Facebookissa Lappeenrannan kaupunginteatteriin muuta kuin maakunta/mummo-teatteria.

Hynynen ei luojan kiitos saa mitään toivomaansa, sillä Anni Nykäsen sarjakuvahahmo Mummo tulee ensi-iltaan lauantaina Lappeenrannan kaupunginteatterissa vieläpä Lappeenrantaan sijoitettuna.

Ohjaaja Mikko Kaukolampi ei ole Mummon kanssa ensimmäistä kertaa sarjakuvaa kyydissä.

-Olin saanut Milla Paloniemen Kiroilevasta siilistä kuunnelman valmiiksi Yleisradiolle, ja teki mieli dramatisoida toinenkin sarjakuva, tällä kertaa näyttämölle. Odotin, kuka valitaan Lappeenrannan kaupunginteatterin johtajaksi, ja sen jälkeen ehdotin näytelmää Timo Sokuralle, joka innostui ideasta Kaukolampi kertoo.

Kiroileva siili tulee kuunnelmana Yleisradiosta vuodenvaihteen jälkeen.

Mummossa Kaukolampea viehättää se, että siinä kaikki on mahdollista.

-Mummon maailma on hyvin avoin, ja sen monet yllättävät käänteet sopivat hyvin teatteriin. Mummo voi päätyä mihin muualle tahansa paitsi neljän seinän sisälle.

Mummo sanoo kaikelle joo, vaikka hän Nykäsen määritelmän mukaan on jo sen ikäinen, että elämän peräseinä häämöttää. Kaukolampi toivoo itselleen yhtä uteliasta ja avointa maailmankatsomusta, eikä ainoastaan vanhana vaan ihan jo nyt keski-ikäisenäkin.

-Olemme yrittäneet tehdä mahdollisimman viihdyttävän näytelmän, mutta kyllä tässä käsitellään niinkin isoja asioita kuin elämä ja kuolema.

Osa Mummon kohtauksista on suoraan sarjakuvien stripeistä. Osa taas on Kaukolammen omaa mielikuvitusta ja väritystä, mitä kaikkea mummolle voisikaan tapahtua.

-Nykäsen sarjakuvissa Lappeenranta ei ole niin selkeästi esillä, mutta tämä näytelmä sijoittuu juurikin tähän kaupunkiin, Lappeenrantaan.

Mummon syksyn esitykset ovat lähes loppuunmyytyjä, mutta lippuja kannattaa kysyä, sillä pienelle puolelle on saatu mahtumaan kymmenisen tuolia enemmän kuin alkulaskelmissa.

Mummo jatkuu keväällä helmikuun loppuun.

Mummo Lappeenrannan kaupunginteatterissa, ensi-ilta la 21.11. klo 19.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola