Päivystys tulee ensi vuonna olohuoneeseen

Talousarvio. Kotipalvelun ja keskussairaalan palvelujen kysyntä kasvattaa Eksoten budjettia. Imatralta siirtyy henkilöstöä Eksoten palkkalistoille 662 henkilötyövuoden verran.

Anne Kotiharju

Imatran mukaantulo täysjäseneksi kasvattaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ensi vuoden budjettia 57,5 miljoonalla eurolla. Keväällä alkaa myös uuden päivystys- ja vuodeosaston rakentaminen. 71 miljoonan euron hanke valmistuu vuoden 2018 alussa.

Imatralta siirtyy Eksoten palvelukseen työntekijöitä 662 henkilötyövuoden verran. Vakituiset säilyttävät työpaikkansa. Määräaikaisten tilanteet arvioidaan tapauskohtaisesti, kun määräaikaisuus päättyy.

Hallinto- ja henkilöstöjohtaja Keijo Siiskosen mukaan Imatralta tulleet työntekijät säilyttävät palvelussuhteen ehtonsa. Palkkoja kuitenkin harmonisoidaan ensi vuoden jälkeen.

-Tehtävien vaativuudet arvioidaan Eksoten kriteereillä. Palkkaerot eivät ole merkittäviä.

Eksoten toimintamenojen ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttia talousarvion 1,9:n prosentin sijaan.

Ensi vuoden talousarvion vertailukelpoinen kasvu, 1,7 prosenttia, lasketaan tämän vuoden kasvaneesta luvusta.

Eksoten hallitus käsittelee talousarvioesitystä keskiviikkona.

-Menot kasvoivat, kun sairaalan poliklinikkakäynnit ja leikkaukset lisääntyivät tänä vuonna 8 prosenttia. Kotihoitoon tehtiin henkilöstölisäyksiä, kertoo Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Tämän vuoden talousarvioon verrattuna henkilötyövuodet lisääntyvät ilman Imatraa 86:lla ja tämän vuoden lopun tilanteeseen verrattuna 28:lla.

Ensi vuonna Eksoten työntekijämäärä kasvaa myös uudistusten takia. Esimerkiksi Päivystys olohuoneessa -hanke tuo kuusi uutta henkilötyövuotta.

-Ensi vuonna Eksotella on ympäri vuorokauden joka päivä käytettävissä ensihoitaja, joka menee kotiin tekemään arviota äkillisissä sairastumistapauksissa. Kotona voi tehdä vieritestejä, ja hoitajalla on konsultaatioyhteys lääkäriin. Päivystyspotilas hoidetaankin kotona, kuvailee Karhula.

Imatran hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Tiina Kirmanen sanoo, ettei Imatran palveluihin ole odotettavissa juuri muutoksia ensi vuonna.

-Honkaharjun psykiatrisen ja päihdeosaston tulevaisuutta varmaan puntaroidaan tarkemmin ensi vuonna.

Eksote jatkaa ympärivuorokautisten hoivapalvelujen korvaamista kevyemmillä ensi vuonna.

-Imatralla on enemmän ympärivuorokautista hoivaa kuin Eksotessa muualla. Ensi vuonna Imatran vanhuspalvelutkin on tarkasteltava uudelleen pitkällä tähtäimellä.

Tuula Karhula uskoo, että Eksote voi ehkä helpottaa Imatran lääkäripulaa, kun myös Imatralle saadaan koulutusoikeudet.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju