Suojelutaloja laajennetaan

Lappeenranta. Puolustusvoimien kantahenkilökunnalle rakennetut talot uudistuvat. Keskustan vuokra-asunnot lisääntyvät.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Rakuunamäen ja Valtakadun välissä olevia suojelutaloja laajennetaan. Sen tekee mahdolliseksi asemakaavamuutos, jota tekninen lautakunta käsittelee keskiviikkona.

1950-luvun kerrostalot on tarkoitus peruskorjata samalla kun ne laajentuvat. Kaava toisi laajennusten verran lisää rakennusoikeutta.

Kaksi taloista on alkuperäisessä kunnossa, ja huoneistojen kunto on välttävä. Valtakatu 10:n peruskorjaus ei voinut enää odottaa kaavaa, vaan se valmistui jo viime kesänä. Valtakatu 12:n peruskorjaus on meneillään.

Uudisrakentaminen herkällä alueella on haastavaa. Alue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Tinnan taloiksi kutsutut kerrostalot rakennettiin 1953 ja 1954 puolustusvoimien kantahenkilökunnalle. Rapatuissa taloissa on harjakatto ja avoräystäät.

Alueella on nyt 3 44 kerrosneliötä rakennusoikeutta. Rakennusoikeutta tulisi lisää 3 56 neliötä. Kaavamuutos tuo alueelle 40 uutta vuokra-asuntoa eli talojen asuntojen määrä tuplaantuu.

Kruunuasuntojen hakemaa asemakaavamuutosta alettiin valmistella kesällä 2012. Alun perin laajennusideaa kypsyteltiin jo vuonna 2008. Suunnitelmat ovat tätä ennen kariutuneet kaavaongelmiin.

 

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju