Vuosien haave alkaa toteutua

Luumäki. Kymenläänin kennelpiiri kaavailee Kivijärven rantaan suurta toimintakeskusta koiraharrastajille.

Matti Saarela

Kymenläänin kennelpiirin vuosia vireillä ollut hanke oman leirikeskuksen perustamisesta nytkähti viime viikolla askeleen eteenpäin.

Viime maanantaina Luumäen kunnanvaltuusto hyväksyi 3,4 hehtaarin maa-alan myymisen kennelpiirin puheenjohtajalle Seppo Lahtelalle. Myyty maa on Niemeläntien varressa, läheltä Kivijärven Sorosenlahden rantaa.

-Minä en oikeastaan ole ostamassa sitä aluetta, vaan olen tässä eräänlainen bulvaani, joka toimii kennelpiirin puolesta, Lahtela sanoo maakaupoista.

Hän omistaa myös kaupan kohteena olleen määräalan ympärillä olevat alueet. Hänen mukaansa tulevan kennelpiirin toimintakeskuksen käyttöön on nyt varattu 15 hehtaaria maata. Kunnan kanssa tehty maakauppa on ehdollinen. Se toteutuu, kun toimintakeskusta varten parhaillaan laadittavana oleva kaavamuutos on vahvistettu.

Lahtelan visioissa alueelle rakennetaan suuri hirsinen päärakennus, jota hän kutsuu työnimellä konserttisali.

Sen ympärille piirin jäsenyhdistykset voivat rakentaa omia tilojaan tarpeidensa mukaan. Alueelle kaavaillaan muun muassa tekolampea, hiekkakenttää, nurmikenttää, vinttikoirien juoksurataa, pelastuskoirarataa, radat agilityä ja tottelevaisuuskoulutusta varten sekä tarvittaessa lämmitettäviä halleja kilpailuja varten.

Hankkeen aikataulusta tai kustannuksista Lahtela ei halua vielä sanoa mitään tarkkaa.

-Teetämme ensin hankesuunnitelman, rakennussuunnitelman ja rahoitussuunnitelman.

Lahtelan mukaan Luumäki on maantieteellisesti ihanteellinen paikka keskukselle, koska se sijaitsee keskellä kennelpiiriä. Kaikkien koirien ja koiraharrastajien tarpeet kattava keskus tarvitsee ympärilleen laajan maa-alueen. Tilaa tarvitaan paljon jo pelkästään pysäköintiä varten. Pysäköintipaikat pitää Lahtelan mukaan varata ensivaiheessa noin 500:lle ja toiminnan laajentuessa tuhannelle autolle.

Koiraharrastajat ovat jo pitkään haaveilleet omasta toimintakeskuksesta. Lahtelan mukaan hanketta ryhdyttiin virittelemään 25 vuotta sitten yhdessä metsästäjien järjestöjen kanssa. Nyt kennelpiiri toteuttaa toimintakeskusta omana hankkeenaan.

Lahtelan mukaan vuosien varrella kennelpiiri on tutkinut 30 myytävänä ollutta leirikeskusta tai muuta paikkaa sillä silmällä. Sopivaa paikka toimintakeskukselle ei ole kuitenkaan löytynyt valmiina.

Luumäki on maantieteellisesti ihanteellinen paikka keskukselle, koska se sijaitsee keskellä kennelpiiriä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela