Taidelainaamoa uhkaa sulkeminen

Kuvataide. Taiteilijaseuralle tuli tarve perustaa galleria. Tavoitteena on saada lainaamolle lisää kävijöitä ja tuloja sekä näkyvyyttä taiteelle.

Petteri Värtö

Etelä-Karjalan taiteilijaseura avaa gallerian Lappeenrannan taidelainaamon yhteyteen. Galleria 47 esittelee uutta taidetta kuukausittain vaihtuvassa näyttelyssä. Sen ensimmäinen näyttely avautuu tänään perjantaina.

Taiteilijaseuralla on ollut tarve näyttelytilalle viime vuoden lopulta, jolloin se joutui luopumaan galleria Pihatosta. Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen ylläpitämässä Pihatossa seuralle jäi kaksi näyttelyaikaa vuodessa.

— Etelä-Karjalassa ei ole lainkaan gallerioita, ja töiden esittely kotikentällä on merkittävä asia. Tämä mahdollistaa edes jotakin, varapuheenjohtaja Atte Paju kommentoi lainaamon takahuoneeseen tulevaa pientä tilaa.

Uusi galleria on ilonaihe, mutta sen perustamistarpeen taustalla on vakava huoli taidelainaamon tulevaisuudesta. Gallerian tavoitteena on paitsi esitellä tuoreita teoksia myös saada näkyvyyttä ja vaihtuvuutta lainaamolle.

— Taidelainaamo on hyvällä paikalla keskellä kaupunkia. Gallerian avaaminen on tapa koettaa saada sinne kävijöitä lisäävää uudenlaista toimintaa, Etelä-Karjalan taiteilijaseuran rahastonhoitaja Anne Hyvönen kertoo.

Taidelainaamo avautui Lappeenrannan maakuntakirjaston entisen talonmiehen asuntoon tehdyissä tiloissa alkuvuodesta. Lainaamo toimi aiemmin galleria Pihaton yhteydessä, mutta muutti pois taiteilijaseuran mukana.

Taidelainaamon ongelmat kiteytyvät talouteen ja tuen puutteeseen. Lainaamo muodostaa ison osan joidenkin taiteilijoiden työtulosta, mutta teosten vuokratuloja ei kerry riittävästi osa-aikaisen työntekijän palkkaukseen.

— Lainaamo ottaa teosvuokrasta nyt 20 prosenttia, mutta osuus nousee 30 prosenttiin. Työntekijän palkasta palkkatukea on vain pieni osa, koska se tulkitaan liiketoiminnaksi, vaikka ei tuota mitään, Hyvönen manaa.

Osa-aikaisen työntekijän palkkauskustannus vuodessa on 20 000 euroa, josta taiteilijaseuran tulisi kattaa puolet. Työntekijän pitkäjänteisellä työllä lainaamo tuottaisi enemmän, mikä vähentäisi tukitarvetta vastaisuudessa.

Taiteilijaseura joutui lähtemään Pihatosta, koska Lappeenrannan kaupungin toiminta-avustus puolittui ja päättyi sitten kokonaan. Seura yritti ylläpitää taidelainaamoa omalla talkootyöllä alkuvuoden, mutta se ei toiminut.

— Lainaamon loppuminen kolahtaisi moneen taiteilijaan. Yhden ihmisen palkkaus toisi verohyötyjäkin, mutta kuvataiteilijat lienevät eriarvoisessa asemassa muihin verrattuna, Atte Paju viittaa teattereiden rakentamiseen.

Eroja tuessa ja ylläpidossa

Lappeenranta antaa lainaamotilan käyttöön ilmaiseksi. Kouvolassa ja Kotkassa lainaamot saavat myös työntekijän, joka hoitaa sitä muun työn ohessa.

Kaakon lainaamojen ero muuhun maahan on työntekijän palkkatuki: muualla se on 100 prosenttia ja täällä 50, koska toiminta tulkitaan liiketoiminnaksi.

Lainaamo ei tavoittele eikä tuota voittoa. Tuotot menevät taiteilijalle, kulut tulevat taiteilijaseuralle.

Lähde: Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna

Kirjoittaja:
Petteri Värtö