Tieto lopputileistä viimeistään tällä viikolla

Yliopisto. Henkilökuntaa vähennetään sekä opetuksesta että tukitoiminnoista. Opetuksen ei pitäisi kärsiä leikkauksista.

Matti Saarela

Osa irtisanottavista ei ole vielä saanut tietoa Lappeenrannan teknillisen yliopiston yt-neuvottelujen tuloksesta. Yliopiston hallituksen varapuheenjohtajan Laura Lareksen mukaan kaikille asiaosaisille ei ole vielä ehditty kertoa, miten yt-neuvottelut vaikuttavat heidän työsuhteeseensa.

-Tarkoitus on saada asia tiedoksi kaikille, joita se koskee, tämän viikon aikana, hän sanoo.

Yliopisto vähentää henkilökuntaansa 120 henkilötyövuodella. Irtisanomiset, osa-aikaistamiset ja määräaikaisten työsopimusten päättyminen muuttavat yhteensä 124:n yliopistolla työskentelevän henkilön työsuhdetta pysyvästi.

Lareksen mukaan vähennykset koskevat sekä opetus- ja tutkimustoimintaa että tukipalveluja. Lares toimi viime viikolla päättyneiden yt-neuvottelujen puheenjohtajana.

-Tukipalveluista henkilöresursseja leikataan hieman enemmän kuin opetuksesta ja tutkimuksesta.

Yliopiston henkilöstö vähenee henkilötyövuosissa noin 13 prosenttia. Lareksen mukaan henkilöstömenojen rajut leikkaukset eivät kuitenkaan vaikuta opetuksen tai yliopiston opiskelijoiden asemaan.

-Yliopiston opetus on tietenkin jatkuvan muutoksen tilassa, kun sitä kehitetään, mutta näin on ollut jo pitkään.

Lareksen mukaan budjettileikkauksia valmistelleen valtioneuvoston evästyksessä yliopistoille lähdetään nimenomaan siitä, että säästöjä ei saa kohdentaa niin, että ne heikentävät opetus- ja tutkimustoimintaa.

-Se on tietenkin kova tavoite, kun puhutaan näin suurista leikkauksista. Me olemme ottaneet valtioneuvoston ohjeistuksen hyvin tosissamme ja tähdänneet siihen, että toimintatapoja muuttamalla teemme parhaamme näissä olosuhteissa.

Lareksen mukaan leikkauksilla ei ole välittömiä vaikutuksia yksittäisiin koululutusohjelmiin.

-Toisaalta yliopiston palveluksessa ei tähänkään asti ole ollut töissä turhia ihmisiä. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää organisoida ja tehostaa toimintaamme.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto kilpailee maailmanlaajuisesti lahjakkaista opiskelijoista. Suomalaiset yliopistot joutuvat nyt jakamaan samaa niukkuutta, mutta maailmanlaajuisesti suomalaisten yliopistojen kilpailuasema kuitenkin muuttuu, jos leikkaukset yliopistojen rahoituksessa jatkuvat.

-Me emme ole maailmassa yksin, vaan kaikki yliopistot painivat samassa kansainvälisessä sarjassa ja siellä näillä leikkauksilla on vaikutuksia, Lares sanoo.

Kirjoittaja:
Matti Saarela