Categories
Artikkelit

Turvapaikanhaku toi yli 200 työpaikkaa

Turvapaikanhakijat. Maahanmuuttoviraston Saimaan yksikön 63 uuteen työpaikkaan tuli yli 460 hakemusta. Nykyistä isompiin tiloihin muuttava virasto työllistää helmikuussa jo sata ihmistä.

Anne Kotiharju

Turvapaikanhaku työllistää Etelä-Karjalassa kohta yli 200 ihmistä Maahanmuuttovirastossa ja vastaanottokeskuksissa. Tämän lisäksi vastaanottokeskusten ostopalveluista kertyy kymmeniä työpaikkoja. Välillisesti turvapaikanhakijat lisäävät myös monen paikallisen palvelun kysyntää.

Maahanmuuttoviraston Saimaan yksikkö Lappeenrannan Linnoituksen kärjessä sai hakijaryntäyksen avoinna olleisiin 63 työpaikkaan. Haku 11 kuukauden pesteihin päättyi keskiviikkona ja tuotti yli 460 hakemusta. 45 ylitarkastajan paikkaa haki 227 ja 18 osastosihteerin paikkaa 236 henkilöä. Työt alkavat helmikuun alussa.

-Tämä määrä tuli sähköisiin järjestelmiin, minkä lisäksi on muitakin hakemuksia, kertoo Saimaan tulosalueen johtaja Juha Similä.

Hakemuksia on jo seulottu sitä mukaa kun niitä on tullut. Ensimmäiset hakijat haastateltiin torstaina.

-Haastattelukutsuja lähetetään koko ajan, kaikkiaan satakunta. Seuraavat kolme viikkoa haastatellaan. Ennen joulua valinnat on tehty, kuvailee Similä ruljanssia.

Hakijoiden ikähaitari on laaja. Osastosihteerin paikkaa hakevat ovat yleisemmin Etelä-Karjalasta, kun taas ylitarkastajan paikkojen hakijoita tulee myös kauempaa.

-Valitut käyvät läpi parin kolmen viikon tiiviin perehdyttämisjakson. Lisäksi hyödynnämme Euroopan unionin yhteistä sähköistä koulutusalustaa.

Kun Saimaan yksikkö kymmenen vuotta sitten perustettiin, työntekijöitä oli 16. Tänä syksynä työntekijämäärä on kasvanut kahdella hakukierroksella 36:een. Helmikuussa muun muassa turvapaikkahakemuksia käsittelee ja haastatteluja tekee sata ihmistä.

-Silloin toimimme isommissa tiloissa. Lopullista päätöstä ei vielä ole, mutta neuvotteluja käydään Lappeenrannan Energian entisistä tiloista Valtakadulla.

Viime keväänä turvapaikanhakijoiden määrän uumoiltiin Suomessa nousevan tänä vuonna 5 000:een.

-Tätä syksyllä tullutta ryöpsähdystä ei osattu ennakoida. Hakijoita on tullut jo yli 30 100. Vireillä on 27 000 turvapaikkahakemusta.

Hakemuksista Saimaan yksikön osuus on vajaa neljännes.

Sumaa purkaa kasvava joukko ihmisiä ympäri Suomea. Kun nyt koko maassa käsitellään non 250 hakemusta viikossa, ensi viikolla tahti kasvaa 500 hakemukseen ja keväällä tuhanteen hakemukseen viikossa.

Etelä-Karjalassa on tuhatkunta majoituspaikkaa turvapaikanhakijoille. Viimeksi avattuun Suomen Punaisen Ristin (SPR) Imatran vastaanottokeskukseen palkattiin nopeasti 20 ihmistä. Vuodenvaihteessa määrä kasvaa 10:llä.

-Työpaikkoihin tuli yli 400 hakemusta, kertoo SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio.

Vastaanottokeskus työllistää myös välillisesti.

-Muun muassa ruokahuoltoon, siivouspalveluihin, turvallisuuspalveluihin ja terveyspalveluihin. Hankintoja tehdessämme käytämme paikallisia kauppa- ja muita palveluita.

Yli 200 työpaikkaa

Maahanmuuttoviraston Saimaan yksikkö:

100 työpaikkaa (1.2.2016 alkaen, nyt 36).

Joutsenon vastaanottokeskus: 65 työntekijää.

Näistä Konnunsuon vastaanottokeskuksessa

54 työntekijää, joista 21 säilöönottoyksikössä, neljä uhrien auttamisjärjestelmässä. Saimaantien yksikössä

11 työntekijää. Näiden lisäksi ostopalveluna keittiöpalvelut ja siivous. Kiinteistönhuolto ja korjaustyöt, lääkäripalvelut.

Imatran vastaanottoyksikkö Vuoksenhovi:

yli 30 työntekijää (vuodenvaihteessa, nyt 20).

Jaakkiman kristillinen opisto Ruokolahdella:

9 työntekijää. Lisäksi ekstraajia muun muassa keittiössä.

Joutsenon opisto: 3 työntekijää, joiden lisäksi ekstraajia ja osittain turvapaikkatyöhön osallistuvia.

Lähde: Soittokierros yksiköihin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju