Tuulivoimalat törmäsivät valituksiin

Lappeenranta. Joutsenon Kaukkorven tuulivoimaloiden rakennusluvasta jätetyt valitukset siirtävät investointia ainakin vuoteen 2018. Tukipolitiikkakin jarruttaa.

Anne Kotiharju

Tuulisaimaa luopuu toistaiseksi kahden uuden tuulivoimalan rakentamisesta Lappeenrannan Joutsenon Kaukkorpeen. Tuulivoimaloille myönnetyistä rakennusluvista on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

-Ehkä korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti etenevä valitusprosessi vie aikansa, mutta kiirettä ei ole, koska tariffikausi meni umpeen. Nyt odotamme maan hallitukselta uusia ratkaisuja, Tuulisaimaan toimitusjohtaja Petteri Laaksonen selvittää.

Mahdolliset uudet tariffit saattavat olla käytettävissä vuonna 2018.

-Siihen mennessä nämä luvitusasiatkin olisivat selvinneet. Tuolloin tiedetään myös tukien tulevaisuus, ja voisi ehkä lähteä rakentamaan.

Tuulivoimaloiden oli tarkoitus valmistua ensi vuonna. Laaksosen mukaan tällä hetkellä investoinnilta on pohja pois, kun mitään tukea ei saa.

-Oikeastaan paperit olisi pitänyt saada sisälle jo viime keväänä. Lupaprosessi oli silloin vielä kesken. Kaupungin poliittinen puoli hidasteli.

Tuulivoimalat tulisivat Pulpin asuinalueen länsipuolelle ja Haukilahden eteläpuolelle. Voimalat olisivat olleet vähän Tuulimuukon nykyisiä korkeampia.

Voimalat herättivät kovaa vastustusta lähiasukkaissa. Tekninen lautakunta sai muistutusvyöryn, kun hankkeelle haettiin suunnittelutarveratkaisua.

Lautakunta kuitenkin hyväksyi suunnittelutarveratkaisun. Päätöksestä tehtiin kahdeksan valitusta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Lautakunta antaa oikeuden pyynnöstä vastineensa valituksiin tänään keskiviikkona.

Huolimatta siitä, että suunnittelutarveratkaisusta oli valitettu, rakennuslautakunta myönsi voimaloille rakennusluvat elokuussa. Alkuun rakennuslautakunta jätti lupa-asian pöydälle ja halusi odottaa suunnittelutarveratkaisun lainvoimaisuutta. Lopulta lautakunta kuitenkin päätti äänin 5-3 myöntää rakennusluvat.

Lupapäätöksestä jätetyn eriävän mielipiteen mukaan lupaa ei voi antaa, kun ei tiedetä kaavoituksen lainmukaisuutta. Nyt rakennusluvista on valitettu.

Petteri Laaksonen toteaa, että Tuulisaimaan kannalta nyt menetetty voimaloiden toiminta-aika on harmillinen. Poikkeuksellisen kannattavat, uudet voimalat tulisivat lähelle nykyisiä voimaloita, ja infra olisi valmiina.

Hänen mukaansa voimalainvestoinnit olisivat tuoneet alueelle lähes kymmenen miljoonan euron investoinnit.

-Useampi miljoona olisi tullut paikallisille yrityksille. Lisäksi nyt kaupungilta jää saamatta kiinteistöverot.

Muukon valmiit seitsemän tuulivoimalaa nauttivat 12 vuotta tariffihinnasta eli vuoteen 2025 asti.

-Etelä-Karjalassa puolustusvoimat on vastustanut hankkeita. Ihme, että tuo Muukko sai luvat. Tuulisaimaa ei enää kehitä uusia tuulipuistoja, vaan keskittyy palveluihin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju