Uuden puhdistamon hajuhaitat pelottavat

LAPPEENRANTA. Yhteismädätyslaitos lisäisi Hyväristönmäkeen kaavaillun jätevedenpuhdistamon hajuhaittoja.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan Hyväristönmäkeen suunniteltu uusi jätevedenpuhdistamo ei ole lähialueen asukkaiden mieleen. He pelkäävät etenkin laitoksen mahdollisia hajuhaittoja. Sen lisäksi arveluttavat lisääntyvä raskas liikenne ja elämisen laadun yleinen huonontuminen.

Puhdistamon rakentamisen mahdollistava osayleiskaavaehdotus on keskiviikkona kaupungin teknisen lautakunnan esityslistalla. Kaava on tarkoitus hyväksyttää kaupunginvaltuustolla tämän vuoden aikana.

Ympäristölupahakemus puhdistamolle ja purkuvesien johtamiselle Rakkolanjokeen on Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) käsittelyssä. Päätöstä odotellaan viimeistään ensi kesään mennessä.

Kaavaselostuksessa sanotaan, että jos puhdistamon yhteyteen tulee jätevesilietteiden yhteismädätyslaitos, se lisää hajupäästöjen todennäköisyyttä. Lietteen käsittelylle ei haeta nyt AVIlta lupaa.

Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen sanoo, että lupaa ei haeta, koska lietteen käsittelylle on eri vaihtoehtoja.

Tällä hetkellä lietteet kuljetetaan Kukkuroinmäkeen. Kun puhdistamohanke etenee, liete voidaan Kolehmaisen mukaan mädättää puhdistamossa tai lingota ja kuljettaa Kukkuroinmäkeen tai jopa polttaa.

-Siksi siihen ei ole otettu vielä kantaa. Todennäköisyys Lappeenrannan ja Imatran sekä muun Etelä-Karjalan yhteismädätyslaitoksen rakentamiselle Hyväristönmäkeen on tällä hetkellä kohtuullisen pieni. Lappeenrannan alueen lietteiden käsittely sinne saattaa tulla.

Kolehmainen sanoo ymmärtävänsä, ettei kukaan ole onnellinen, jos puhdistamo tulee lähettyville.

-Mutta jos miettii, missä Toikansuon puhdistamo toimii, niin sieltähän ei tule nykyään minkäänlaisia valituksia.

Kolehmaisen mukaan uusi puhdistamo täytyy tehdä jonnekin, ja Hyväristönmäki on valikoitunut rakennuspaikaksi vuosia kestäneen prosessin kautta.

Alueen asukkaat ovat kokeneet vaikutusmahdollisuutensa asiassa vähäisiksi. Myös tiedottamista asiasta on arvosteltu. Kolehmainen vastaa, että puhdistamon ympäristövaikutusten arviointivaiheessa (YVA) kaikille yritettiin antaa vaikutusmahdollisuus.

-Esillä oli useita vaihtoehtoja, eikä asia ilmeisesti siinä vaiheessa koskettanut ihmisiä. Kaavoitusvaiheessa ihmiset huomasivat, että sehän on tulossa meidän naapuriin. Siitä ehkä kumpuavat väitteet asukkaiden näkemysten vähättelystä. Tilaisuuksia ihmisille on ollut useita, ja tästäkin kaavavaiheesta sellainen lienee varsin pian.

Lappeenrannan alueen lietteiden käsittely sinne saattaa tulla.

Uusi puhdistamo

Kaupunginvaltuusto päätti 8.12.2014, että uudelle jätevedenpuhdistamolle haetaan ympäristölupaa Hyväristönmäelle ja purkuvesistönä on Rakkolanjoki.

Lupaa hakee Lappeenrannan Lämpövoima, joka kuuluu Lappeenrannan Energia -konserniin ja rakentaa puhdistamon.

Puhdistamon hinta siirtoviemäreineen on lähes 60 miljoonaa euroa.

Käyttökustannukset ovat kaksi miljoonaa euroa vuodessa.

Mahdollisen lietteenkäsittelylaitoksen hinta on 12,2-24,8 miljoonaa euroa riippuen valittavasta vaihtoehdosta.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen