Uuden teatteritalon Mummossa on ruutia

Lappeenranta. Kaupunginteatterin esikoisnäytelmä uudessa talossa vetää yleisöä jo lippujen ennakkomyynnissä kuin siima. Keskiviikkona hiottiin näytelmän kohtausten ajoitusta oikeaan tahtiin.

Matti Saarela

Lappeenrannan kaupunginteatterin ensimmäinen näytelmä uudessa teatteritalossa on myynyt poikkeuksellisen hyvin jo ennakkoon.

Lappeenrannassa syntyneen Anni Nykäsen piirtämään sarjakuvaan perustuva näytelmä Mummo saa ensi-iltansa uuden teatterin pienellä näyttämöllä lauantaina 21. marraskuuta.

Ensi-ilta ja sitä seuraavat esitykset on myyty jo lähes loppuun. Kymmeneen ensimmäiseen näytökseen on jäljellä enää hajapaikkoja. Pienen näyttämön katsomoon mahtuu 150 katsojaa. Useaan näytökseen on jo myyty maksimimäärä lippuja.

Samaan aikaan kun uudessa talossa harjoitellaan Mummon lähestyvää ensi-iltaa varten, uutta teatteritaloa viimeistellään kiireisellä aikataululla kuntoon.

Keskiviikkona halukkaat saivat seurata Mummon harjoituksia. Ohjaaja Mikko Kaukolampi ja näyttelijät ottivat yleisön myös kohta mukaan näytelmän lopullisen version muokkaukseen. Kohtauksia toistettiin ja muutettiin koeyleisön reaktioiden perusteella.

-Miltä näytelmän kieli kuulostaa, Kaukolampi kysyy yleisöltä ja kertoo sitten Mummon taustoista.

Kaukolammen mukaan Nykänen on käyttänyt Mummo-sarjakuvansa mummon esikuvina omia isoäitejään, joista toinen on elänyt Kainuussa ja toinen Etelä-Karjalassa.

-Näin vanhat ihmiset täällä puhuvat, joku yleisön joukosta kertoo ja Kaukolampi on selvästi tyytyväinen tähän vastukseen.

Mummo on tyylilajiltaan komedia jonka sanallinen huumori on välillä jopa varsin roisia. Keskiviikon harjoituksissa tehtiin lujasti töitä kohtausten ajoituksen hiomisessa.

-Tää pykii nyt, Sanna Kemppainen huokaa, kun oikeaa rytmiä ei tahdo löytyä.

Mummon lavasteiden alle on laitettu pyörät, mutta silti liike näyttämöllä tahtoi välillä pysähtyä liian pitkäksi aikaa sekä ohjaajan että näyttelijöiden mielestä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela