Categories
Artikkelit

Väistötiloja etsitään noin 200 oppilaalle

Taipalsaari. Saimaanharjun alakoulun oppilaat ja opettajat siirretään joulun jälkeen väistötiloihin. Ilmanpuhdistimet eivät ole parantaneet sisäilman laatua riittävästi.

Matti Saarela

Saimaanharjun alakoulun oppilaat aloittavat joulun jälkeen koulunkäynnin väistötiloissa. Taipalsaaren kunnanjohtajan Jari Willmanin mukaan parhaillaan selvitetään vielä sitä, tarvitsevatko kaikki alakoulun oppilaat uudet koulutilat, vai voidaanko opetusta jatkaa koulurakennuksen parempikuntoisessa siivessä.

Saimaanharjun koulun vanhimmassa, 1970-luvulla rakennetussa osassa on todettu pahoja sisäilmaongelmia. Koulun rakennusteknisen kunnon tarkastaneet asiantuntijat suosittelevat koulurakennuksen purkamista. Rakennuksen sisäilman laatua on yritetty parantaa 27 ilmanpuhdistimen avulla.

-Sisäilman laatua on nyt tutkittu kahteen otteeseen ja rakennuksesta on löydetty muutamia paikkoja, joista otetuissa näytteissä on selviä löydöksiä sisäilman epäpuhtauksista, Willman kertoo.

Willmanin mukaan syyslukukauden aikana jotkut lapset ja henkilökuntaan kuuluvat ovat saaneet huonon sisäilman aiheuttamia oireita koulun tiloissa.

Sisäilmasta otetuissa näytteissä on ollut rakennuksen eristeistä peräisin olevaa pölyä ja mikrobikasvustoa, jollaista tyypillisesti esiintyy kosteusvaurioiden yhteydessä.

Alakoulussa on kymmenen luokkaa ja noin 200 oppilasta. Väistötilojen löytäminen näin suurelle oppilasmäärälle on kunnalle iso haaste.

Sisäilmaongelmista kärsinyt Vehkataipaleen koulu on päätetty korjata. Kirkonkylän koulusta vapautuu tiloja, kun sinne sijoitetut Vehkataipaleen koulun oppilaat pääsevät takaisin omaan kouluunsa, mutta tämä tapahtuu vasta ensi syksynä.

Osa alakoulun oppilaista voi todennäköisesti jatkaa kevätlukukaudella koulunkäyntiä yläkoulun tiloissa. Vuonna 2002 käyttöönotetussa yläkoulussa ei ole sisätilaongelmia.

Saimaanharjun koulu on Taipalsaaren suurin koulu, ja kunnan pitää joka tapauksessa hankkia väliaikaisia koulutiloja.

Willmanin mukaan selvitys väliaikaisten tilojen tarpeesta ja hankkimisesta on vielä kesken. Kunnanhallituksen esityslistalla vaihtoehdoiksi on esitetty tilapäisen parakeista rakennettavan viipalekoulun pystyttäminen Saimaanharjun koulun totille ja tilojen vuokraaminen Taipalsaaren sairaalasta.

Parakkikoulun vuotuiset kustannukset riippuvat parakkien vuokra-ajasta. Kolmen vuoden sopimus maksaisi Taipalsaaren kunnalle 176 000 euroa vuodessa ja viiden vuoden sopimus 145 000 euroa vuodessa.

Taipalsaaren sairaalan tilojen vuokraamisen arvioidaan maksavan 100 000 euroa vuodessa. Tilat sopivat kuitenkin huonosti opetuskäyttöön, koska huoneet ovat pieniä.

Tässä vaiheessa rakennushanketyöryhmä pitää parakkien vuokraamista kolmeksi vuodeksi parhaana vaihtoehtona.

Kirjoittaja:
Matti Saarela