Elävää musiikkia musiikkiosastolle

Lappeenranta. Maakuntakirjasto lisää musiikkitapahtumia. Kirjaston opintosali on aiempaa rauhoitetumpi ääniltä.

Petteri Värtö

Nyt on hotua. Simo Räihä astuu Lappeenrannan maakuntakirjaston musiikkiosastolle ja on mielissään. Osasto on saanut uudistetut, avarat ja selkeät tilat entiseen opintosaliin. Vanhan swingin ystävä käy osastolla säännöllisesti, ja mukaan lähtee yleensä sekä musiikkia että nuottivihkoja, joista Räihä kitaroi ystävänsä kanssa rytmit ulos. Musiikkiosaston johtaja Helena Aflecht tervehtii tuttua asiakasta ja ohjaa hänet hyllylle.

Jatkossa Räihä ja muut asiakkaat löytävät musiikkiosastolta kaiken musiikkiin liittyvän aineiston: musiikki- ja konserttitallenteet, kirjallisuuden sekä lehdet. Vain klassisen musiikin vinyylilevyt pitää vielä hakea toisaalta.

Maakuntakirjaston musiikkiosaston muokkaamisen tavoite oli palvelun parantaminen. Musiikin suoratoistopalvelut ovat vähentäneet sen lainaamista kirjastoista. Digiajan asiakkaita tavoitellaan uusilla tapahtumillakin.

— Hyllyt ovat vanhat tutut, mutta ne on muokattu uuteen tilaan ja tulevaan käyttöön sopiviksi. Tavoitteena on järjestää musiikkitapahtumia täällä, ja hyllyjä on helpompi siirtää pyörät alla pois niiden jaloista, Aflecht sanoo.

Uudistuksessa musiikkiosasto ja opintosali siirtyivät toistensa paikoille. Seiniä maalattiin, tuoleja kunnostettiin ja muutama uusi hankittiin. Neliviikkoisen saneerauksen ja osastojen vaihdon hinnaksi tuli 30 000 euroa.

Musiikkiosasto palvelee aiempaa keskitetymmin maakuntakirjaston yläkerrassa. Samaa voi sanoa sen aiempiin tiloihin alakertaan muuttaneesta opintosalista. Siitä tulee muuttamisen myötä lukemiseen rauhoitettu tila.

— Opintosaliin tulee ryhmätyöskentelytila ja vuokrattava tutkijanhuone. Uutta ovat ääniä peittävät lukutuolit ja Carelica-kokoelman lehdet sekä ammattilehtien siirto lukusaliin, erikoiskirjastonhoitaja Paula Mäkelä listaa.

Opintosalissa on aiempaa vähemmän paikkoja, mutta tilaa on muokattu lukurauhan paremmin säilyttäväksi. Viereisessä Heili-saliksi nimetyssä musiikkisalissa on yhä piano, mutta äänekkäät tilaisuudet pidetään muualla.

Opintosalin rauhaa lisää myös sen aineiston sijoittaminen muille osastoille. Käsikirjasto löytyy opintosalista yhä, mutta kielikurssit ovat musiikkiosastolla, lehdet lukusalissa ja tietokirjat muiden kirjojen joukossa parvella.

Opintosalin lehtien siirtyminen lukusalin takaseinän hyllylle voi lisätä tunkua jo aiemmin ahtaaksi käyneessä lukusalissa. Maakuntakirjaston ehdottama lääke pulmaan on uuden opintosalin käyttäminen lehtien lukemiseen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö