Huhtiniemen vainajille uusi hautaus

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen kaivauksissa löytyneiden ja tutkittujen venäläissotilaiden jäänteet haudataan Pallon hautausmaalle.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan Huhtiniemen kaivaukset saatetaan nyt viimeistä piirtoa myöten loppuun. Vuoden 2006 kaivauksissa löytyneet venäläisen sotilashautausmaan vainajat haudataan uudelleen.

13 sotilaan jäännökset tutkittiin Helsingissä. Vainajat haudataan uudelleen Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan vanhalle Pallon hautausmaalle tiistaina kello 11. Se sijaitsee Rakuunamäen pohjoisreunassa.

Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkynen kertoo, että vainajia ei siunata, koska heidät on jo aikoinaan siunattu ortodoksisen perinteen mukaisesti.

Hautauksen yhteydessä toimitetaan vainajien muistopalvelus, panihida. Vainajia ei voida Tynkkysen mukaan haudata Huhtiniemen alkuperäiseen hautausmaahan, koska alueen kaavoitus on kesken.

Yhteishauta sotilaille kaivettiin valmiiksi maanantaina.

Ortodoksinen seurakunta sai apua työhön Lappeenrannan seurakuntayhtymältä. Seurakuntamestari Matti Puumalaisen mukaan haudasta tehtiin samanlainen kuin mitä rajan takaa löydetyille sankarivainajille on kaivettu sankarihautausmaalle.

Haudalle tulee Tynkkysen mukaan yksi risti ja jokin teksti.

Huhtiniemeen haudattiin 233 venäläistä sotilasta ja yksi sotilaan lapsi vuosina 1855-1857. Tuolloin oli käynnissä Krimin sota, ja sotaväkeä oli myös Lappeenrannassa.

Sotilaat kuolivat Tynkkysen mukaan senaikaisiin kulkutauteihin, kuten koleraan, lavantautiin ja punatautiin. He olivat hoidettavana Lappeenrannan väliaikaisessa sotilassairaalassa.

Sotilaiden hautaus aloitettiin Pallon vanhalle hautausmaalle, ennen kuin Huhtiniemen nykyiselle leirintäalueen paikalle perustettiin hautausmaa. Palloon haudattiin kymmenen sotilasta, mutta heidän hautapaikkansa ei ole tiedossa.

Timo Tynkkynen on perehtynyt Krimin sodan aikaiseen ja Huhtiniemestä löytyneeseen hautausmaahan. Vainajista on löytynyt tietoa kirkonkirjoista.

Suurin osa kuolleista sotilaista oli 20-25-vuotiaita. Heidän kotipaikoistaan ei ole tietoa, mutta sotilaat olivat useista joukko-osastoista eri puolilta Venäjää. Krimin sodan aikaan miehistön siirtoja tehtiin runsaasti.

Vainajien jäänteiden uudelleen hautaaminen on laatuaan harvinainen tilaisuus, joka kestää kaikkinensa korkeintaan tunnin.

Tynkkysen tietojen mukaan Huhtiniemen vuosien 2006-2007 kaivauksia johtaneet professorit Mika Lavento, Helena Ranta ja Erkki Vuori ovat tulossa paikalle.

Vanha Pallon hautausmaa oli käytössä 1890-luvulle saakka. Tuolloin ortodoksisen seurakunnan hautausmaa siirtyi Ristikankaan hautausmaan kupeeseen.

Viimeinen hautaus vanhalla hautausmaalla tehtiin vuonna 1901. Sekin tehtiin poikkeusluvalla sukuhautaan.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen